Наказателни паркинги се превръщат в морга за коли

Собственици на автомобили дължат хиляди левове на Центъра за градска мобилност заради престоя на своите коли в наказателен паркинг.

Стари коли и изгнили ламарини - така изглежда наказателният паркинг в столичния квартал "Дружба". Тези коли са преместени там заради нарушения, а собствениците им се таксуват с по 2 лева на час.

Към момента имаме 242 автомобила, заяви Румяна Милова от дирекция "Паркиране и мобилност" на Центъра за градска мобилност.

В случай, че някой от собствениците има желание да си вземе автомобила, може да отиде на специализирания паркинг в ЦГМ и срещу заплащане си го получава.

Една от колите е на наказателен паркинг от 2008 година. Собственикът й може да си я прибере по всяко време, като заплати таксата от 51 000 лева. Това обаче надали ще се случи.

Собствениците се издирват в период от около един месец. В наказателния паркинг освен стари и изпотрошени автомобили, има и такива, които са от най-висок клас.

"Има случаи, в които се оказва, че те са били в чужбина доста време. След това като са се върнали, са установили, че автомобилът им липсва. Той тогава вече е натрупал сериозна сума", обясни Милова.

Такъв е случаят на Борислав. Когато се връща от бригада, разбира, че колата му е закарана в наказателен паркинг. Наложило му се е да плати около 800 лева.

"Платихме ги. Самата кола не струваше и 500 лева, но няма как. Много бих искал да им я оставя, въобще да не се занимавам, да им я препиша, но това не знам как става и не знам дали е възможно. Иначе с удоволствие им я оставях и въобще да не ме занимават", обяснява той пред bTV.

От Центъра за градска мобилност добавят, че законът не им дава право да се отърват от автомобилите. На практика те трябва да ги съхраняват завинаги.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини