Шофьор на вдигната от паяк кола осъди МВР

Пловдивчанин, чиято кола била вдигната с паяк, осъди МВР за отказана информация.

След като бил санкциониран, мъжът подал заявление по Закона за достъп до обществената информация. Той поискал полицията да му предостави ксерокопие на официален документ, от който да е видно направеното нарушение, както и данни за длъжностното лице, съставило акта, съобщи "Марица".

Датата на това искане е 11 февруари т. г. На 19 февруари началникът на Общинска полиция му отговорил в писмен вид, че автомобилът е бил репатриран, защото е бил паркиран до знак, предупреждаващ за принудително преместване на спрелите коли. Посочил униформения, разпоредил вдигането на колата, но отказал ксерокопие на документите с аргумента, че те са вътрешноведомствени. 

Тогава пловдивчанинът се обърнал към Административния съд. На 13 декември магистратите постановяват, че е налице частичен мълчалив отказ, който е нищожен, защото е издаден от некомпетентен орган. Причината е, че по вътрешните правила на МВР по заявленията за достъп до обществена информация отговор трябва да даде съответният директор на полицията. А в случая писмото е подписано от шефа на Общинска полиция. 

Затова сега по искането за информация трябва да се произнесе шефът на Областната дирекция на полицията Христо Разсолков, а МВР ще трябва да плати разноските по делото, направени от водача. Те възлизат на 500 лв.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини