Завършиха реконструкцията по жп линията Първомай-Свиленград

Изображение 1 от 2

    Днес НКЖИ приключи официално изпълнението на проекта за реконструкция на жп линията в участъка Първомай-Свиленград. На събитието присъства генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев, както и представители на областната и местната администрация на Хасково. Общата стойност на Позиция 1 „Димитровград – Харманли“ възлиза на 136 млн. лева без ДДС.

    Реализираният проект “Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград, фаза 2: Първомай - Свиленград” обхваща приблизително 150 км железен път, на общата стойност на разработката е 867 млн.лв. изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление, малки и големи съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия. С рехабилитацията на железопътния участък е постигната една от основните цели на проекта - подобряване на железопътната инфраструктура с оглед повишаване на скоростта за движение на пътнически влакове до 160/200 км/ч, а на товарните - до 120 км/ч.

    12 минути. За толкова време областният управител на Хасково Станислав Дечев измина пътя с влак от Димитровград до Симеоновград по новата скоростна жп линия. Заедно с представители на транспортното министерство, генералният директор НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и представител на изпълнителя „Терна“ АД Александрос Михайлидис, областният се качи на трена в Димитровград в 11.48 ч. и слезе от него на гарата в Симеоновград точно в 12 часа.

    По това време се състоя и официалната церемония по откриването на новата гара, която бе осветена от архиерейският наместник Георги Тодев, и беше прерязана лентата за отсечката. „Горд съм, че имам частта да обява проекта за завършен – каза инж. Ламбрев -спешното реализиране на този проект стана възможен благодарение на много хора - от инженери до редовите работници, за което ви благодаря“, обърна се към присъстващите на гарата инж. Ламбрев. И посочи, че приключването на този проект и опитът, набран покрай него, е голяма крачка за доближаване до националния транспортен приоритет до 2020-2022 година да бъде изпълнено и направлението: сръбско-българска граница, през София, Пловдив, Бургас и до турската и гръцката граница, като по този начин ще бъде завършен първият високоскоростен коридор у нас.

    Ламбрев припомни, че линията от Пловдив до Свиленград, която минава през Димитровград, е построена преди Освобождението на България, реконструирана е във времето 1968-1970 година.

    Но освен като гара с модерен облик, пътническата станция в града може да се превърне и в културно-историческа забележителност, тъй като през 1875 година на жп гарата работи като телеграфист Захари Стоянов.

    Затова от общината имат идея на новата гара да сложат витрини със снимки и информация за живота на спирката от онова време.

    За историческия факт днес напомня табела, която е монтирана на перона.

    Точно в 12 часа днес изпънатият като струна ръководител-движение вдигна стоп палката за влака, с който пристигнаха официалните гости.

    „По новата отсечка ще се пътува по-удобно, по-лесно и по-безопасно“, казва при тръгването на влака Емил.

    Красимира Славова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ча
      чана Вана
      7 0
      05:57, 9 дек 2016
      Как така приключи реконструкцията? А нашия прокар кога ще го правят? Толкова мастило се изписа. Толкова срещи и мухабети се проведоха.Хиляди се похарчиха за проекти. Цял общински съветник влезе в общината с лафове за този прокар. И сега какво? Нищо.Останаха мераците на Диков и обещанията на Катето. Поне ще ни бъде весело с новите напъни я за прекарване линията под земята, я за международно летище , за да могат Общинските чиновници директно да летят при ежеседмичните си задгранични командировки. А и нови благинки за обещаващите. Я съветник, я депутат. Има опит вече в това. А за гражданите хора и ръченици под байряка на кмета.
    • 2
      Чи
      чичо ГруЮ
      5 0
      12:25, 9 дек 2016
      Чано няма да се плашиш сед има няма две години Диков пак ще лафи по темата и пак ще го избере тъпия Пърумасйки народ. Така докато го има Диков ще я има и мечтата за прокара
    Последни новини