Русия влага 22 милиарда евро за свръхтежка ракета носител

Близо 22 милиарда евро ще струва на Русия бъдещата ракета носител от свръхтежък клас, съобщи шеф на държавната космическа корпорация, цитиран от Интерфакс.

С нова, свръхмощна ракета е свързана обявената вече програма за изследвания на Луната.

На специализирана конференция днес зам.-председателят на Роскосмос Александър Иванов, съобщи че се очаква разработването на ракета от свръхтежък клас да струва 1,5 трилиона рубли (21,78 милиарда евро).

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи в понеделник, че в ракетно-космическия отрасъл се създават конструкторски бюра и лаборатории специално за развитие на нови проекти.

Той потвърди, че в Русия се създава свръхтежка ракета, която ще позволи да се реализира проекта за постоянна лунна станция.

Рогозин призна, че редица експерти "са имали съмнения" относно свръхтежката ракета. Но той добави, че е било "взето решение да започне работа над този проект".

В края на април президентът Владимир Путин беше споменал, че е възможно инфраструктура за изстрелване на свръхтежка ракета и пилотиран комплекс да бъде създадена на новия космодрум Восточний (Източен).

Малко по-късно оценките си съобщи президентът на Ракетно-космическата корпорация "Енергия" Владимир Солнцев. Според него снабдяването на "Восточний" със стартови съоръжения за свръхтежка ракета може да отнеме десетина години.

Първоначално ще се строи пускова платформа за ракета "Ангара А5" с последваща модификация за "Ангара" с "лунен" комплекс.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ma
    MAAVI PARA
    2 -2
    20:02, 29 ное 2016
    тези боклуци ще си дадат и последните си пари ама ще направят каквото са си наумили , дано да се взриви ракетата при изстрелването й
Последни новини