В Турция издадоха заповеди за арест на 55 пилоти

Турските власти издадоха заповеди за задържане на 55 пилоти в рамките на разследването срещу т. нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).


Това съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Главната прокуратура в централния град Коня издаде заповедите за задържане на пилотите в осем турски окръга. 

В края на миналия месец в Турция бяха издадени заповеди за арест на 73 военни пилоти. За тях също се предполагаше, че са свързани с терористичната организация ФЕТО.

Междувременно стана ясно, че президентът Ердоган е подал обвинение за "сериозна клевета" срещу лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. 

Поводът е изявление, публикувано от опозиционната партия, в което се твърди, че държавният глава и правителството са "подкрепили и приютили" организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, поставената извън закона Кюрдска работническа партия и терористичната групировка "Ислямска държава".

В изявлението, цитирано и от вестник "Хюриет дейли нюз" и БНР, Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието са определени като най-голямата заплаха за оцеляването и демокрацията в Турция.

Вчера ЕС отправи нов и силен призив към Турция да възстанови диалога с опозиционните групи и да запази демокрацията в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини