Корупция и лошо управление правят България най-бедна в ЕС

България е на 57-мо място в международна класация за просперитет, която обхваща 149 държави.

Страната ни подобрява класирането си със само три позиции за последните 10 години, като е на последно място от държавите от Европейския съюз (ЕС), отчитат съставителите на класацията, цитирани от Инвестор. 

В Legatum Prosperity Index държавите се оценяват по 7 критерия – качество на икономиката, управление, достъп до образование, здравеопазване, лична свобода, социален капитал и околна среда. Най-лоша оценка България получава в сферата на социалния капитал – страната ни заема 111-та позиция само по този критерий. 

Подиндексът измерва силата на личните взаимоотношения в обществото, социалната подкрепа, социалните норми и гражданското участие в обществото. Втората най-лоша оценка е за здравеопазването. По този критерий България е на 91-во място. 

Най-добра оценка България получава по критерия достъп до образование – 39-та позиция, и по околна среда – 41-ва позиция. Най-голямо подобрение през последните години страната ни постига по критериите бизнес среда, социален капитал и околна среда. 

Същевременно обаче България изостава в сравнение с ЕС по управление, здравеопазване и лична свобода. Въпреки отчетеното подобрение, в сравнение с предишната класация по критерия бизнес среда страната ни губи 6 позиции. По критерий държавно управление страната ни пропада с 25 позиции в класацията като една от най-корумпираните държави в ЕС

„Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България в сравнение с други страни от региона. Страната остава една от най-бедните и най-корумпираните държави в ЕС“, посочва се в класацията. 

„Съседната на България Румъния, която се присъедини към ЕС също през 2007 г., отчита по-голям прогрес по отношение на бизнес средата за същия период от време, както и напредък в борбата с корупцията. Затова за в бъдеще е важно България да осъществи необходимите реформи, които не само да насърчат растежа, но и да намалят широко разпространената бедност. Най-важно е да се обърне внимание на неефективното правителство, организираната престъпност и корупцията“, заключава се в доклада за страната ни. 

В класацията се подчертава, че финансовата криза от 2008 г. е ударила тежко страната ни и икономиката все още се възстановява от удара. Растежът на икономиката е слаб и липсват политически усилия за насърчаването му, както и насърчаването на конкурентоспособността. 

Лидер в класацията е Нова Зеландия, следвана от Норвегия, която е лидер за Европа, и Финландия. Топ 10 се допълва от Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. 

На дъното на класацията е Йемен, а преди него се нареждат Афганистан, Централноафриканската република, Судан, Демократична република Конго, Чад, Ирак, Мавритания, Ангола и Бурунди. От съседните ни Балкански държави след нас в класацията е Черна гора – на 58-мо място, Сърбия – на 66-то, Албания на 74-то, Турция на 78-мо. Македония е класирана преди нас на 53-то място, Румъния е на 50-то, а Гърция – на 44-то.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини