2043 деца в бежанските ни центрове, 55 - посещават училище

Интеграцията на най-рисковата група сред бежанците - децата, продължава да върви мъчително. Това показват данни, изнесени на 63-тата координационна среща за управление на бежанската криза в България, организирана от Държавна агенция за бежанците.

Едва 55 непълнолетни посещават към момента училище, и то основно в София. От тях 30 започнаха училище едва през тази учебна година. Само 10 пък посещават курсове по български език.

Бройката е нищожна на фона на общия брой малчугани в центровете на агенцията за бежанците. От началото на годината до края на октомври 2016 г. у нас са регистрирани 16 670 души, търсещи международна закрила, което е ръст спрямо миналата година. Децата, които в момента се намират в центровете на агенцията за бежанците, са 2043, от които 625 са непридружени, съобщава "Сега".

Броят на непридружените деца бежанци у нас расте, като се отбелязва спадане на възрастта им от 16-18 години към 12-15, съобщават от Националната мрежа за децата. Все повече деца пътуват напълно сами. Друга тревожна тенденция е, че все повече непридружени деца не пътуват към роднини в Европа и нямат крайна цел, а са изпращани от семействата си с надеждата, че ще се справят някак в Западна Европа.

Един от основните проблеми при обучението на деца бежанци е липсата на пространство в центровете, където да се провеждат езикови курсове, занимания с деца и социални дейности.

Очаква се през следващата година в Харманли и "Военна рампа" да бъдат изградени специални центрове за социални и културни дейности.

Реално решенията на МС за интергацията на непълнолетните не се изпълняват. Съвсем наскоро правителството одобри стратегия за интеграция на чужденците, получили международна закрила.

Тя предвиждаше общините да поемат водеща роля при адаптацията на бежанците. Те ще бъдат длъжни да осигуряват жилище, детска градина, училище, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост, информиране за свободни работни места.

Засега обаче реално този механизъм не работи, защото никой кмет не смее да заяви, че ще приеме бежанци. Не помагат дори и европарите, които ще получи всяка община, ако започне да интегрира бежанци.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини