ЕС е ”крайно обезпокоен” от арестите на политици в Турция

Европейският съюз е "крайно обезпокоен" от арестите на депутати от прокюрдска опозиционна партия и свика среща на посланиците на страните от ЕС в Анкара.

Това заяви днес върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс и БТА.

Двамата съпредседатели на прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН) - Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг, и още девет депутати в Меджлиса от ДПН бяха задържани с мотив, свързан с отказ на народните представители да дадат показания за престъпления, определяни като "терористична пропаганда".

Изключително обезпокоени сме от ареста на Селяхаттин Демирташ и други депутати от Демократичната партия на народите (ДПН), написа Могерини в Туитър.

Много лоши новини от Турция. Отново. Сега са задържани депутати от ДПН, посочи в Туитър Кати Пири, докладчик на ЕП за Турция, информира Ройтерс. 

Това са ужасяващи политически репресии, неприемливи и несъвместими с фундаменталните европейски ценности. Такива действия отдалечават Турция от ЕС“, категоричен е лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Германия извика за консултации своя посланик в Турция, пише германската редакция на "Локал", позовавайки се на анонимен източник от външното министерство. 

Докато Анкара „има правото да се бори срещу заплахата на тероризма и да се справя с кървавия опит за преврат чрез закона, това не трябва да служи като оправдание да запушат устата на опозицията и да я поставят зад решетките“, добавя източникът.

ДПН определи задържането на десетина нейни депутати, сред които и нейните лидери, като „край на демокрацията в Турция".

„Целта на тези мерки е да се унищожи третата по-големина партия в парламента. Това е мрачен ден не само за нашата партия, но и за цяла Турция и регионът, тъй като означава край на демокрацията в Турция“, гласи част от изявлението на ДПН, цитирано от АФП и "Фокус".
Призовават се гражданите да не се предават пред тези „диктаторски политики“.

ДПН има общо 59 депутати и е трета сила в 550-членния турски парламент. 

През декември турската главна прокуратура започна разследване срещу Демирташ по подозрения в "престъпления срещу конституционния строй". Повод за това станаха негови изказвания за независимост на областите, населени преобладаващо с кюрди. Прокуратурата поиска Демирташ да бъде осъден на пет години затвор за разпространяване на "терористична пропаганда", припомня ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини