Бомби разтресоха Атина

Възможни са блокади на пътища в Северна Гърция в следващите дни. По пътя Серес – Промахон – Кулата, по сведения на пътната полиция в гр. Серес, са разставени трактори, съобщи „Фокус". От понеделник, 15 декември се очакват протестни действия на селскостопанските работници, като е възможно временно затваряне на пътя. От Генералното консулство на България в Солун съобщиха, че подобни действия могат да бъдат предприети и по кръстовищата Платикомбу и Гиртони. Не се изключва затваряне на националния път Солун - Атина в района на Темпи (след 100-я км в посока Атина).

Възможна е блокада на пътя и при другия ГКПП с България – Драма. Очаква се още на 22 декември селскостопански работници да блокират пътя Промахона от Солун за София. Протестът е част от ежегодните стачки, които фермерите в района организират.

Преди ден българското Външно министерство препоръча на гражданите, които ще пътуват или вече се намират в Гърция да избягват централните части на градовете, особено в районите на университетските сгради, да паркират колите си на платени охраняеми паркинги и да не влизат в контакт с протестиращи.

Същевременно осем малки самоделни бомби избухнаха тази нощ в два квартала на Атина, но няма жертви, предаде АФП. Те бяха поставени пред местен клуб на управляващата консервативна партия „Нова демокрация" и пред банкови офиси. Засега никой не е поел отговорност за взривовете.

На четири банкови филиала - на Земеделската банка, банка Сосиете Женерал, на Ситибанк и на Националната банка на Гърция са нанесени леки повреди. Един супермаркет и магазин на гръцкия мобилен оператор ОТЕ, намиращи се в съседство с банковите офиси също са пострадали. Освен това изгорели са две коли, подпалени от неизвестни лица. Гръцката полиция не съобщава за инциденти през нощта между младежи и силите на реда след осмия ден от избухването на насилието, искрата за което подпали възмущението от убийството на 15-годишно момче от полицай миналата събота в Атина.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини