Дебелеем повече от алкохол, отколкото от безалкохолни напитки

Хората в много страни по света приемат повече калории от алкохол, отколкото от безалкохолни напитки като кола или лимонада, твърди новопроведено изследване. Оказва се, че проблемът с алкохола придобива все по-голяма значимост.

В рамките на изследването били анализирани данни от 24 страни, оказало се, че само в една дневният прием на калории от безалкохолни напитки надвишава този от алкохола.

Най-много калории от алкохолни напитки приемат в Южна Корея, близо 168 на човек дневно и едва 44 от други напитки, съдържащи захар. На челните позиции в класацията са Полша, Чехия, Финландия и Германия. България е класирана на 10-та позиция. Единствено в Тайван хората консумират повече калории от безалкохолни напитки, отколкото от алкохол.

Захарта често е сочена като една от причините за затлъстяването. Редица правителства въведоха данъци върху напитките, съдържащи захар.

Досега обаче заплахата от алкохола се подценяваше. За пръв път изследване доказва, че той има по-голям принос за затлъставяването от безалкохолните напитки.

Повечето хора не са наясно, че алкохолът може да предизвика проблеми с килограмите, защото, за разлика от храните, калорийното съдържание не е отбелязано върху бутилките.

Голяма чаша вино съдържа 228 калории, а стандартната 160 калории. Халба 4%-на бира съдържа около 160 калории.

Алкохолът не само влошава здравословното състояние, но стимулира и апетите, като ни кара да прекаляваме с храната. Той увеличава риска от заболявания като диабет тип 2 и рак.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини