Общината: Димитровград става център на театралното изкуство на 17 октомври

    В център на театралното изкуство ще се превърне на 17 октомври Димитровград.Такава заявка направиха днес от Община Димитровград, където бе свикана пресконференция заради предстоящото връчване на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13". Тази година надслова на проявата е "Пътят на актьора", обяви вр.и.д.директор на ОДТ "Ап.Карамитев" Тодор Боянов. Той подчерта, че датата не е случайно избрана - 17 октомври е рождения ден на патрона на димитровградския театър Апостол Карамитев.

    13 ще бъдат категориите, в които ще се раздават награди, като всяка проследява етап от творческо развитие на актьора. На срещата с медиите стана ясно, че  актрисата Златина Тодева получава посмъртно голямата награда „Любимец 13 - Легенда на българския театър“. Останалите 12 отличени имена бяха запазени в тайна. Също тайна останаха и членовете на комисията, определила тазгодишните носители. Според Боянов, анонимността на журито гарантира по-голяма обективност при работата. Съобщено бе, че комисията е изгледала 113 представления и в продължение на година и два месеца е проследила 1064 актьорски превъплъщения в различни театри в страната.

    Според предварителната информация, на церемонията се очаква да присъстват Мариус Куркински, Йосиф Сърчаджиев, Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Милица Гладнишка. Входът за събитието е с покани, а места са ограничени заради разположението на техника на Българската национална телевизия. Нейн екип ще запише излъчи церемонията.

    Проявата е под патронажа на кмета Иво Димов. Според него, националните награди, връчвани в Димитровград се нареждат по значимост веднага след „Икар“ и „Аскеер“. "Това, което се прави в Димитровград вече трета година е нещо наистина значимо, важно и много позитивно. Горд съм от факта, че Димитровград е домакин на такова мащабно и бляскаво събитие", каза градоначалникът. На пресконференцията,бе обявено още, че близо 22 000 лв. са заделени за организирането на театралните празници тази година. Видео по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Нт
      нт
      5 0
      12:21, 14 окт 2016
      Поредното грандоманско залитане.Ние сме гледали твърде малко постановки, често с доста занижено ниво. И ще връчваме национални награди в много категории.
      А някога това беше награда на публиката от Димитровград.Даваше се в една категория и беше истинска. Срам сте за хората обичащи истински театъра в Димитровград!
    • 2
      Ам
      аман
      2 0
      22:23, 16 окт 2016
      "В център на театралното изкуство ще се превърне на 17 октомври Димитровград.Такава заявка направиха днес от Община Димитровград...
      Входът за събитието е с покани, а места са ограничени заради разположението на техника на Българската национална телевизия. Нейн екип ще запише излъчи церемонията... "

      Център... за шепа "богоизбрани" ...
    Последни новини