Новата европейска агенция ще проверява граничарите

Методите на работа на българските гранични и митнически служби ще подлежат на редовни проверки от новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Ще се провери как работи персоналът, как се обменя и обработва определен тип информация, съобщи изпълнителният директор на агенцията Фабрис Леджери по БНР. 

Сред причините Агенцията да започне първо работа от България, е нуждата от спиране на нелегалните мигранти в посока Сърбия, допълни Леджери. Според него  има риск намиращите се в Турция мигранти да се опитат евентуално да преминат директно през сухопътната граница към България.

"Целта ни е да имаме около 200 офицери в България. Трябва да разберете, че нашето подкрепление не е само за българско-турската, но и за българско-сръбската граница", каза  Фабрис Леджери. 

Засичането на нелегалните имигранти на път да излязат от България също създава много работа за българските власти, според директора на новата европейска агенция.

По думите му мигрантите трябва да се разпитат, да бъдат регистрирани. Цялата тази работа оправдава помощта на Агенцията. 

Миграционният поток през Турция, Гърция и Македония е спаднал и най-големият натиск сега започва да се усеща в България. Затова Европейската гранична и брегова охрана реагира в тази точка, обясни и словашкият вътрешен министър. Вчера  Словакия изпрати 25 полицаи в България за охрана на границата с Турция 

Европейската агенция за гранична и брегова охрана е изградена на основата на Фронтекс, а идеята е тя да подкрепи управлението на сухоземните, въздушните и морските граници чрез предоставяне на допълнителен персонал, оценка и координация на действията на държавите членки по външните граници на Европейския съюз. Стартът й беше даден на ГКПП "Капитан Андреево” миналата седмица. 

130 служители на Фронтекс все още са у нас в момента, съобщи и вътрешния министър Румяна Бъчварова вчера. Досега са били около 40. Напрежение между български полицаи и тези от чужбина няма. Най-много хора е изпратила Румъния.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини