7 и 5 години затвор получиха обвинените за мега телефонната измама

С присъди от 7 години затвор за Албенко Методиев и 5 – за Борислав Димитров приключи на първа инстанция делото за телефонната измама, при която възрастна жена от кв. Дебър се раздели със сума около 500 000 лева в евро и долари.

Днес се проведе последното заседание по  делото, на което измамената Елена Ангелова беше доведена от внука си, за да даде свидетелски показания и да бъде разпитана от адвокатите на подсъдимите. Видимо притеснена жената разказа сагата около случилото се преди повече от година – как е получила позвъняване, как е дошъл „лекар“ от здравната каса и тя го е насочила към скритата в кухнята ѝ каса. В хода на разказа стана ясно, че тя е вдовица, а съпругът ѝ е загинал в катастрофа, а зет ѝ също е пострадал в пътен инцидент.

Обяснения даде и Албенко Методиев, като разказа, че е станал случаен съучастник – търсейки си работа е попаднал на обява за куриер, получил е обаждане и е бил помолен да вземе документи и пари от адрес в Първомай.

„Ако знаех, че това е измама щях да взема парите и да избягам извън България без да взема никого – заяви той по време на процеса“.

След продължилите през целия работен свидетелски оказания, съдия Спасимир Здравчев излезе с решение, че Албенко Методиев е виновен по повдигнатото обвинение и присъди 7 години затвор при първоначален строг режим. За Борислав Методиев решението беше, че е виновен само по обвинението за опит да придобие и укрие чужди пари  и му беше определено наказание 5 години затвор.

След края на делото адвокатът на Албенко Методиев, Ваня Георгиева каза, че присъдата е твърде висока при положение, че обвиненият е съдействал на органите на реда и в законовия срок ще я обжалват. Присъдата най-вероятно ще бъде обжалвана и от  адв. Красимир Елдъров, който защитаваше Борислав Георгиев, заради осъдителната ѝ част, тъй като има диспозитиви, с които съдът е постановил оправдаване.

Присъдата не може да възстанови психическите вреди нанесени на Елена Ангелова, но внукът ѝ каза, че е удовлетворен и се надява всички измамници да получават заслужени наказания.

При обжалване делото ще бъде гледано от окръжен съд.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини