Махат бежанските центрове от София

Всички центрове за бежанци ще бъдат махнати от София, увериха съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Те бяха категорични, че първо ще бъде закрит този в „Овча купел“, а обитателите му ще бъдат прехвърлени някъде близо до границата.

Един бежански център в столицата със сигурност ще бъде премахнат от града, а твърде възможно е същата съдба да споходи и останалите, призна в парламента и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той обясни, че няма решение и къде да бъде преместен.

Гунев каза, че решението кой от трите столични центъра за бежанци – в „Овча купел“, „Военна рампа“ или „Враждебна“, да махнат от София ще се вземе от правителството.

Зам.-министърът на вътрешните работи съобщи, че 124 млн. евро от сумата, отпусната на България от ЕК, са за охрана и техника по границата, а 36 млн. – за бежанци и бежански центрове. С 2 млн. евро ще връщаме мигранти, предимно от Африка и Афганистан, по родните им места. До момента 400 чужденци вече са поискали да си заминат. С друга част от сумата за бежанци ще бъдат купени 500 фургона, които ще могат да приютят общо 3000 души. С тях ще се направят три мобилни бежански центъра при нужда и по преценка на МВР и Гражданска защита.

Близо 80% от сумата, дадена ни от Брюксел по настояване на премиера Бойко Борисов, ще се използват за купуване на джипове за границата, сензори, уреди за нощно виждане, камери. 5 млн. от тях отиват за издръжката на 800 военни, полицаи и граничари, командировани от вътрешността на страната. 

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини