За първи път извършиха евтаназия на дете в Белгия

За първи път в Белгия е извършена евтаназия на неизлечимо болно дете, откакто са премахнати възрастовите ограничения в страната през 2014 година, пише местният  вестник Het Nieuwsblad, цитиран от „Франс прес”.

Ръководителят на федералната комисия за евтаназия не разкрива информация за възрастта на детето, нито естеството на заболяването, от което е страдало. Той отбеляза, че това е извънреден случай.

За щастие има само няколко деца, чието състояние предполага евтаназия, но това не означава, че трябва да им откажем правото на достойна смърт”, заявил Вим Дистелманс пред вестника.

Откакто прие законодателните поправки през 2014 година, Белгия е единствената страна в света, която позволява на деца на всякаква възраст, докато те могат да вземат рационално решение и са в последна фаза на нелечимо заболяване, да изберат дали да сложат край на страданията си.

Холандия също позволява евтаназия на деца, но само на тези, които са на възраст над 12 години.

Всяка молба за евтаназия от дете се разглежда от екип от лекари и независим психиатър или психолог, но трябва да има и съгласието на родителите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини