Кунева: Не купувайте стари ученически бележници

Министър Меглена Кунева посъветва да не се купуват стари ученически бележници, в които има графа за забележки. КЗП започна проверки за продажба на бележници.

Причина за проверките е, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила, че се продават стари ученически бележници на родителите, които не са за тази учебна година.

"В тези бележници не просто не пише, че не са за 2016 г., а те нямат една много важна графа, която е факт благодарение на един много активен второкласник и е част от документите, свързани с училищното образование. Това е графата в новите бележници, която е за информация и похвали на учениците", каза пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, цитирана от БТА. 

Тя участва в старта на проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП) на площад "Славейков" за това дали търговците продават стари ученически бележници

Новото издание на ученическите бележници е в изпълнение на Наредба номер "8" за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование, съгласно новия училищен закон. Ако родителите ги купят, ще направят двоен разход, тъй като ще се наложи впоследствие да купят и новите. 

От КЗП обръщат специално внимание да не се повтаря наблюдаваното през миналата година нарушение, когато ученическите бележници и личните карти се продаваха в комплект с подвързии, което вдигаше цената им в пъти.

"Обръщам се с благодарност към председателя на КЗП Димитър Маргаритов, за да му кажа, че действията на КЗП бяха правилни и така сигурно са спестени пари на родителите и объркване при купуването на новите ученически бележници", посочи Кунева. 

Пръв новата ученическа книжка видя бъдещият третокласник Боян Ганев, който през май написа писмо до министъра с молба графата за лоши прояви на децата да бъде премахната. Екипът на МОН направи промени и през новата учебна година бележниците вече са с графата "Отзиви и информация". Вече няма забележки. Има съдържание на учителските наблюдения. 

Никое помалагало не може да е учебник

Меглена Кунева отправи още един съвет към родителите - да не избързват с покупката на учебни помагала.

"Никое помагало, колкото и добре да е написано, не може да бъде наречено учебник. Има учебници в кавички, които не са минали през процедурата и които се продават като помагала. Това е риск - и за учителите, и за родителите", заяви тя. 

Кунева отправи призив към учителите да посъветват родителите за необходимите помагала - кои са най-добри за техните деца и дали ще имат нужда от тях.

Учебниците от първи до седми клас са безплатни за всички ученици, но помагалата към тях се купуват от родителите, след препоръка на учителите. 

Министърът припомни, че през новата учебна година се въвеждат обществените съвети към училищата и отбеляза, че те са много важен орган. 

"Не можем да бъдем наблюдатели на един толкова важен процес, като образованието, а когато ни се дава възможност да участваме - да стоим настрани", коментира още вицепремиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВА
    1 0
    13:48, 13 сеп 2016
    Пак чифутска схема за пари,ей край няма.
Последни новини