След потопа: Пелопонес ще се възстановява дълго

Наводненията в Северна и Южна Гърция няма да компрометират туристическия сезон, защото не са сериозно поразени големите курорти, а и до края на сезона остават две седмици.

Възстановяването в Пелопонес обаче ще продължи дълго.

Южната ни съседка продължава да се бори с последствията от потопа.  

Една от частните болници в Kаламата е особена, защото всъщност се нарича социален кабинет на солидарността. В нея могат да дойдат хора без осигуровки и възможности и да получат здравни грижи.  По мнението на лекарите там ходят и доста българи.

Доктор Сикрати Макреас е завършил медицина в България със специализация вътрешни болести. Работил дълго и установил, че много хора изобщо не могат да си позволят здравни услуги.

Така с десетина съмишленици построили този кабинет.

„Има доста българи, които идват, преглеждат се и даже взимат и лекарства, защото имаме възможност да им даваме”,  казва той.

Всичко е безплатно - и прегледи, и изследвания.

Според доктора след наводненията ситуацията е кризисна, но най-страшното тепърва предстои.

„Нашето увеличение ще бъде следващите дни и седмици. Оплакват се от всякакви заболявания , има инфаркти,  проблеми с дихателни пътища и счупени кости”, казва медикът.

В социалния кабинет идват бедни хора, които не могат да разчитат на друго, а след наводненията направо бедстват.

Според имигранта от Албания Йоргос много от хората от засегнатите райони имат нужда от лекар, но нямат пари да си го позволят.

Социалният кабинет на солидарността разполага със зъболекарски кабинети, за вътрешни и детски болести, а според лекарите след наводненията са се увеличили и инфарктите и стресовите състояния на хората.

Източник: btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини