Внукът на измамената по телефона баба Елена е чист пред данъчните

Внукът на измамената баба Елена от Дебър няма задължения към държавата и е изряден данакоплатец, стана ясно на продължилото днес делото срещу заподозрените  Албенко Методиев и Борислав Димитров. Изслушани бяха Ангел Янков -внукът на измамената Елена Ангелова и майката на Албенко.

Преди година възрастната жена беше въведена в заблуда, че внукът ѝ се нуждае от голяма сума пари за спешна операция. Тогава тя предоставя пенсията си на един от измамниците и му доверява, че има каса с много пари, но няма ключ за нея. Албенко Методиев използва малката сума, за да купи ъглошлайф и с негова помощ прави достатъчно голям прорез във вратата на сейфа, откъдето измъква 268 000 евро и 18 000 долара.

По време на заседанието Ангел Янков разказа, че в касата е държал важни за него и бизнеса му документи, голяма част откоито са били измъкнати и разкъсани. Имало е пари, с които се е налагало да оперира и които не е искал да остави в банка заради скандала с КТБ и торбичка с малко семейни бижута – пръстени, верижки и монети.

След крупната измама от Националната агенция по приходите е направена проверка както на него като физическо лице, така и на фирмите му. Наред с другите документи, той представи и писмо, с което доказа, че няма никакви задължения към държавата и във финансово отношение е изряден.

По собствено желание като свидетел по делото се яви и майката на Албенко – Зоя Методиева. Въпреки, че на първото заседание тя е отказала да отговаря на въпроси, този път думата ѝ беше предоставена. Тя подробно обясни, че е имала торбичка с пари, които не е знаела колко са на брой, но са предоставени от мъжа, с който живее дъщеря ѝ в Одрин. Парите са донесени от Турция. С тях Албенко е трябвало да развива бизнес в България. Междувременно Зоя Методиева спомена, че е била притискана, заплашвана и удряна от полицаите, които са я задържали през нощта след извършената измама.

Методиева каза, че не помни какви показания е давала, защото са я заплашвали със смърт. След това съдия Здравчев прочете показанията ѝ, дадени пред полицаи – там тя подробно описва парите, разказва как синът ѝ ги е донесъл и изсипал на пода, в какви банкноти са били и къде ги е скрила. В протокола още е записано, че ѝ е оказана и лекарска помощ заради високо кръвно и кръвна захар. На въпроса на съдията какво ще каже за разминаването в показанията, Методиева отговори, че не може да каже нищо.

На заседанието редовно беше призована и баба Елена, но тя не се яви на делото. А адвокатът ѝ Иван Недев представи епикриза, според която състоянието ѝ не позволява да излиза.

Съдия Здравчев каза, че ще направи още един опит баба Елена да бъде разпитана, още повече че за това настояват адвокатите на обвиняемите, тъй като тя е единствен очевидец на измамата.

След заседанието внукът ѝ сподели, че ситуацията е много деликатна, защото жената е на 80 години и се чувства притеснена от това, че е дала парите му, че е била излъгана и че е съсипала живота му. Според него хората от това поколение имат житейско мислене, което се различава от днешното и не разбират как е възможно това да се случва.

Делото ще продължи да бъде гледано на 30 септември.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Къ
    към разследващите
    4 -5
    17:42, 10 сеп 2016
    За колко време се печелят 600000лв ако не си мошеник?
    • Къ
      към разследващите
      4 -5
      19:58, 10 сеп 2016
      За 100 години!!!!!!
    • См
      смях в залата
      3 -1
      22:44, 11 сеп 2016
      Подозирам, че Амин знае отговора защо някой имат, а други нямат. Ангел Янков, както са потвърдили и от НАП, си е изкарал парите почтено.
  • 2
    Ам
    Амин
    1 -1
    07:29, 12 сеп 2016
    До "смях в залата". Бог решава всичко, но любовта на хората към Бога е различна. Обичайте Бога и Той ще ви възнагради.
Последни новини