Ерик Холз - американецът, който учи чужденци на българска история

Ерик е израснал в предградията на американската столица. Твърди, че там винаги се е чувствал като в капан.

Пред Bulgaria ON Air  разказва, че за първи път идва в България през 2009-а и прекарва година като чуждестранен студент в Американския университет в Благоевград.

Връща се отново през 2013-а, след като завършва магистратура в Будапеща. В България най-много харесва историята, природата, храната и духът на хората.

От любов към българската история Ерик Холзи започва да създава подкастове за миналото ни заедно със свой приятел.

Едно от любимите занимания на Ерик е да развежда приятелите си на обиколки из София, да им обяснява историята и значението на всяка сграда или паметник.

Статуята на цар Самуил е една от най-интересните за американеца.

Книгата "Корона от тръни" на Стефан Груев променя живота на Ерик. Той е много запален по историята и познава в детайли периодите на Първата и Втората световна война. Прочита за всичко това от българската гледна точка и решава, че непременно трябва да посети страната ни.

Няколко години по-късно казва, че се чувства повече българин, отколкото американец. Почти е обиколил страната. Иска да види Перперикон, Видин и Плевен. Обича шкембе чорба и ракия.

Българският език на младия историк става все по-добър с всеки изминал ден.

Ерик казва, че хората трябва да се научат как да виждат и разбират историята. Според него България не трябва да се гордее най-много с историческите си завоевания “на три морета”, а с неща като образователната революция в страната ни от средата на 19-ти век.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини