Европа ни е длъжна с подкрепа за газовия хъб, категоричен Борисов

Задължително участие на Европейската комисия (ЕК) в преговорите за газовия хъб с Русия поиска министър-председателят Бойко Борисов по време на газовата конференция във Варна.

Причината за това искане е, за да е ясно, че проектът ще се случи по европейските правила, а няма няколко месеца след старта на разговорите да дойде едно „писъмце”, с което Брюксел да ни уведоми, че стартира процедура по „инфрийджмънт” (бел. ред. наказателна процедура).

България няма да бъде превърната от основен транспортьор на газ в региона в клиент - имаме огромни инвестиции в газопреносни системи, закани се Борисов. Като част от Европа и част от Европейския енергиен съюз предлагаме план, който да е работещ и не е срещу никой, увери той.

Премиерът сравни ситуацията с енергетиката в ЕС с бежанския проблем пред стария континент. „В енергетиката се получава като при бежанците. Имаме нужда от нова перспектива”, смята Борисов.

По думите му страната ни, заедно с Гърция и Италия, е понесла най-много тежест от бежанския поток и сега Европа ни била длъжна с подкрепа за хъба. България има стратегическо положение да събира отвсякъде газ, посочи премиерът.

„С Путин това се договорихме, че в момента в които ЕК каже, че може, „елате при нас и ние ще преценим дали ни е сгодно”, обясни Бойко Борисов. Трябва да водим преговори за максимални количества газ, подчерта той. За България е изгодно тук да се търгува газът и да транспортираме газ по нашите газови магистрали, каза още Борисов. Мисля, че това, което казвам, е в унисон и с Европейската комисия, и с Русия - частен проект на тръбопровода в България, обясни той. 

Министър-председателят имал лично уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се реализира. Преди година, както той си спомня, идеята за хъб звучала далечно. Сега говорим за реалните проблеми, доволен е Борисов. Премиерът вярва, че варненската конференция ще даде старта на хъба „Балкан”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини