Студентка - трафикант на бежанци обвини полицаи в насилие

Прокуратурата разследва сигнал за полицейско насилие. 29-годишна жена твърди, че е зверски бита от полицаи по време на арест и разпит.

Марияна Ценова е задържана за трафик на хора и 3 дни след това осъдена по бързата процедура. Тя е заловена докато превозва бус с бежанци. Оказа се по една нова схема за трафик.  Марияна не оспорва вината си.

След сигнал от Нова телевизия прокуратурата започна разследване за полицейски тормоз.

Марияна Ценова е самотна майка на 5-годишно дете, работи като сервитьорка и учи медицина. Задържана е преди няколко дни, докато превозвала с бус 35 мигранти - афганистанци.

Марияна твърди, че е попаднала в схемата за трафик случайно. Пред своя клиентка в заведението, в което работи, споделила, че ѝ трябват пари. И получила предложение.

„Бях финансово затруднена, защото трябваше да си платя семестъра, последната ми година, затова и се навих на тези бързо изкарани 300 лева”, разказва пред телевизията Марияна Ценова.

Уговорката била Марияна да отиде до Бургас с бус, да вземе багаж и да го върне обратно в София. Наставляват я по телефон, който получава от човек на улицата.

„Всичко си е било добре обмислено. Телефонът, който ми е даден за връзка с тях, ми е даден от съвсем случаен човек”, разказва Марияна. Бусът пък взела от коли под наем.

Марияна разказва, че изпълнила инструкциите точно и тръгнала обратно към София. След 20-30 километра разбира, че вози бежанци.

„Между шофьорското място и каросерията на буса има едно прозорче. През това прозорче се подаде човешка ръка. В първия момент адски много се изплаших”, разказва студентката.

В следващия час и половина Марияна кара, без да спира.

„Страхът е голям и въобще не съм си и помисляла да спирам”, заявява тя.

На 88-ия км на магистралата бусът на Марияна е засечен от полиция. И започва гонка.

„Видях спрени коли, много спрени коли. Подадох мигач и тръгнах да задминавам и след което по мен тръгна кола без никакво обозначение със син буркан. След 10 километра имаше барикада, вече с патрулна кола с униформени. Оттам ме свалиха въпросните цивилни, без обяснения , без нищо, удариха ми главата в асфалта, ритнаха ме с кубинка и се започна един вандалски бой, без да ми се представят кой какъв. Закопчаха ме с белезници, главата в асфалта, ритане навсякъде и от никъде нищо като обяснение. След което цялата бях в кръв. Един от униформените се появи с един пакет мокри кърпи и започна да ме трие. Боят продължи близо 6 часа след това”, разказва Марияна.  

Тя е отведена в Районното управление в Елин Пелин, където бусът е разтоварен. Твърди, че чак тогава разбрала, че вози бежанци.

Боят продължил и в районното.

„Започна разпит с насилие. Може би още три пъти ми разбиваха носа и от кръвозагубата колабирах”, заявява студентката-трафикантка.

Тогава полицаите извикали спешен екип в ареста.

От Спешния център в София потвърдиха, че два пъти са пращали екипи в районното в Елин Пелин - първият път не установили нищо тревожно, втория - констатирали влошено състояние и колапс.

Първоначално Марияна е задържана за 24 часа. След това арестът ѝ е удължен.

В следствието в София я накарали да подпише, че синините по нея са отпреди да пристигне при тях.

За трафика на хора Марияна признава вината си. Осъдена е по бързата процедура на година и шест месеца условно.

По обвиненията в полицейско насилие вече работи и прокуратурата. А Марияна е дала показания пред съдия.

Заради обвиненията в полицейско насилие потърсихме отговори от заместник-директора на ГД Национална полиция Константин Димитров, за да разкаже какво се е случило на 27 срещу 28 август на магистралата.

„Получава се сигнал в полицията за незаконен превоз на нелегални емигранти. Правят се заградителни мероприятия на 89 км. на магистрала „Тракия”. Спрян е лек автомобил, чийто водач е задържан. Бусът обаче не спира, а ускорява, като кара със 140 км. в час, криволичейки. С това застрашава не само нейната сигурност, а сигурността на имигрантите и на другите движещи се по магистралата. След нея се движат три автомобила на полицията с включени сигнални – светлинни и звукови. На 58-мия километър прави сложна маневра и удря автомобил на жандармерията. Продължава напред. На 10-тия километър на магистралата намалява, но пак не спира, а прави опит да блъсне служител на Пътна полиция”, заяви Константин Димитров.  

Все пак е спряна. Тя обаче се заключила се е в кабината и е оказала съпротива.

„По някакъв начин трябва да бъде свалена. Отведена е в районното, а в буса са намерени незаконните имигранти. Въпросната госпожа няма и шофьорска книжка. Отнета ѝ е през 2014 година. Възможно е да получила тези увреждания при движението с тази скорост на магистралата”, заяви Константин Димитров. 

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    За мене
    0 0
    11:40, 2 сеп 2016
    За мене трафика на мигранти днес е Национално предателство. Бягство от полицията - ганстерство и бандитизъм! Полицаите да и бяха поднесли кафе ли след гонките по нощите...? Ами ако беше пострадала и друга кола на магистралата !Тази кифла, как не я беше срам да се появи по ТВ Нова?

Още новини

Последни новини