Мария Капон: Пожарът в тютюневите складове е огнена клада на алчността

Надявам се разследващите да намерят отговор, но като знам как работи българското правосъдие не съм сигурна какво ще се случи, защото поръчителите са важни. Тютюневите складове са емблемата на града ни, затова пловдивчани реагирахме толкова бурно, заяви пред Би Ти Ви Мария Капон. Някой опита да запали историята ни и това се случва системно в Пловдив, каза още тя.

Това е системна грешка. Пожарът не е само огънят на алчността, а част от тази системна. Ако ние заличим историята и културата си, децата ни нямат бъдеще. Превръщаме се в бродещи покемони някъде из света, ето това ще се случи.

Реагирахме само преди няколко месеца, когато имаше опит за събаряне друг склад през март. Но какви са последиците? Един главен архитект, който даже не е напуснал мястото си, коментира Капон. Явно е, че институциите не работят. Общината е готова да взема пари от тротоарно право, но когато става въпрос за контрол, това не го правят. Дори да приемем че т.нар. клошар е виновен, някой е трябвало да види, че тези сгради са безстопанствени, добави още тя.

Проблемите са наслоени от години. Хората не вярват, че има истинска законност. Затова са гневни от това, което се случи, от потъпкването на историята ни. Клошарят е изгодният, който ще го отнесе. Едва ли може да убедите някого, че пожарът е неумишлен.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини