Има ли Гюлен влияние в България

Екстрадицията на Абдуллах Бююк беше само видимият знак за натиска на Турция върху българските власти и привържениците на духовника у нас, пише "Капитал"

От около три месеца в Главното мюфтийство в България има една съществена промяна, за която обаче малцина са разбрали. Без публични доводи от поста му на главен секретар е бил освободен Ахмед Ахмедов. Заедно с него са си тръгнали и няколко служители на ведомството, които той е препоръчал да бъдат назначени. Според източници на "Капитал" основната причина Ахмедов да бъде отстранен е фактът, че е работил няколко години във вестник "Заман" - издание, заставащо зад идеите на духовника Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиниха в организиране на неуспешния опит за преврат през юли и срещу чиито поддръжници започнаха масова чистка в Турция.

Ахмедов, който е български гражданин, все пак се е разминал с малко. Дори и преди опита за преврат в Турция Анкара наблюдаваше с подозрение активността на местните гюленисти. След 15 юли обаче това подозрение прерасна в незаконното предаване миналата седмица на обвинения във връзки с духовника турски бизнесмен Абдуллах Бююк. Натискът на официалните власти в Турция за предаването на Бююк очевидно е само видимата част от войната на Анкара срещу привържениците на Гюлен в България. Това вече се усеща по истерията на близките до управляващите в Анкара турски медии, които миналата седмица обявиха, че според Бойко Борисов "главите на всички от ФЕТО ще бъдат дадени". Това беше погрешно интерпретиран цитат на премиера, но грешката добре показва настроението. Дали правителството у нас ще продължи с линията да предава турски граждани, обвинени, че са терористи, е трудно да се каже, но гоненията в Турция вече дават отражение и на политическия дебат у нас - обвиненията и контраобвиненията кой точно у нас е гюленист са нова фаза в опитите за преразпределение на влиянието върху българските турци.

Подобно на други държави сферите у нас, където работят и имат влияние последователите на живеещия в САЩ духовник, са три: медии - чрез в. "Заман", образование - чрез двете училища "Дружба" в София и Пловдив, както и чрез представители на бизнеса. Допреди година е излизало и детското списание "Юмит" ("Надежда"), но поради финансови причини издаването му е прекратено. (Повече за това какво представлява движението на Гюлен можете да прочетете в този текст.)

Според неофициална информация властите в Турция са поискали от България да се затворят училищата и българската редакция на в. "Заман". От екипа на вестника не знаят за такова искане от турска страна, но усещат натиска по няколко линии. Едната е по отказа на част от бизнесмените, предимно турски, да рекламират в изданието. Редакцията изрази и опасения, че има опит за влияние върху абонати на вестника да се откажат от абонамента си. Според източници на "Капитал", пожелали да останат анонимни, родители са били принуждавани да отписват децата си от училища "Дружба", а медийните публикации от последните седмици са отказали други да запишат там първокласниците си. От Главното мюфтийство потвърдиха, че имат нов главен секретар от няколко месеца, но не коментираха мотивите за смяната. "Това е в компетенцията на отдел "Човешки ресурси" и ръководството", беше лаконичният отговор на младши експерта в отдел "Връзки с медиите" Джемал Авушин. Ахмед Ахмедов не пожела да коментира причините за махането му от поста.

"Заман" - официалната връзка с Гюлен

Основните лостове на движението на Фетхуллах Гюлен - както в Турция, така и по света, са медиите и училищата. След като в началото на март полиция нахлу в редакцията на "Заман" в Истанбул и за няколко дни преобърна силно критичната му позиция към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в проправителствена, днес вестникът вече не излиза в югоизточната ни съседка, а архивът му е унищожен. В някои от останалите 13 държави, в които "Заман" се издава, са спрени страниците на турски език.

Българската му версия излиза от 1992 г. като седмично издание и се издава от "Брадър" ООД с управител Хасан Кючуккая. Страниците на турски език не дублират тези на български. Според екипа на редакцията изданието води принципна издателска политика, основана на достоверността и обективността, като признава върховенството на закона, защитава човешките права и свободи и демократичните приоритети на България. "Заман България" е регистриран като дружество по българските закони и е собственост на български граждани.

Зам.-главният редактор на изданието Тайфур Хюсеин уточни пред "Капитал", че вестникът се издържа от абонамент и реклама. "Изданието има близо 6 хил. абонати и почти никакъв брак", поясни той. Годишният абонамент е 35 лв., а един брой се продава за 0.70 лв. Вестникът излиза онлайн и на хартия. Основните му рекламодатели са турски фирми в България, представители на малкия и средния бизнес. През последните два-три месеца обаче прави впечатление, че рекламата в изданието е намаляла. Източници на "Капитал" твърдят, че турският бизнес се страхува да рекламира в "Заман", за да не се упражни натиск върху работата му, който обикновено идва от турското посолство.

Друга линия, по която идеите на Фетхуллах Гюлен присъстват в България, е през преведените му на български книги. Поредицата "Безкрайна светлина", която представя философската концепция на духовника, е представена през март 2006 г. в аулата на Софийския университет от видни български арабисти. През 2008 г. издателска къща "Труд" издава книгата му "Към глобална цивилизация на любов и толерантност". Сборник, издаден от "Академия толерантност" (която вече не съществува по икономически причини), пък събира мненията на различни изследователи и политици за философията на Гюлен. Преведени на български са и проповедите на учителя на духовника - Саид Нурси. Практиката е трудовете да се разпространяват масово и безплатно. Вестник "Заман" раздава също и годишни награди за принос към обществения мир в България, като сред наградените и сред журито има немалко представители на политическия и културния елит в страната.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Става все по страшно, днес метах колко изнасилвания има в Швеция. На всичкото отгоре те правят всичко възможно за да потулят тази информация. Европа загива. Никакви Меркелки и други такива дето нямат характер
  • 2
    Дя
    Дядо
    2 -1
    22:01, 20 авг 2016
    Този Гюлен ходжа е много по опасен за България от Доганя
  • 3
    Конституцията и законите на Република България са над канона, както на официалната религия - православно християнство, така и над канона на мюсюлманската религия, католическото християнство и други религии които не са традиционни сред българските граждани. Ислямът проповядван от Гюлен е много по - умерен от този който днес се налага в Република Турция, но не трябва да се забравя, че Гюлен подкрепи първите чистки на кемалисти ( светски настроените републиканци изповядащи най - прогресивен и мирен ислям) от армията, полицията, секретните служби и от политическите партии. След това Ердоган се обърна и срещу Гюлен, което принуди Гюлен преди години да емигрира в САЩ. Поради тази причина републиканците в Турция са толкова объркани кого да подкрепят. Ще дам пример който не е съвсем коректен, но в подобно положение са българските граждани които подкрепят евро-атлантическия път на България и гласуват в дясно. Те от 15 години всъщност гласуват за по - малкото зло, поради липса на автентична дясна партия, която не само вербално, но и на дело да отстоява евро-атлантическия път на България и да работи в полза на българите, а не в полза на червената и ДС номенклатура, която от 72 години ограбва България и успя да прокуди в чужбина над 2 500 000 българи, повечето от които завинаги. Основна задача на българските секретни служби, както и на всеки родолюбив българин е да се противопостави на всякакво чуждо политическо, икономическо или религиозно влияние независимо дали то идва от Турция, Русия или друга държава, което влияние излиза от рамките на закона и застрашава сигурността на българските граждани и Република България.
Последни новини