Седмокласниците ще наваксват уроци по три предмета

Учениците, които ще бъдат в седми клас през тази и следващата учебна година, ще изучават допълнително обща средновековна история, географията на Балканския полуостров и Европа и темата за гръбначните животни. Причината - с влезлия в сила от 1 август нов закон за предучилищното и училищното образование се променят учебните планове, но тъй като новите програми ще влизат в сила постепенно и за различни класове, ще имам пропуски в обучението.

Заради това образователното министерство предлага три варианта за наваксването им. Според първия учебното съдържание по тези три предмета ще се навакса през годишния хорариум от 34 часа по задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка от училищния учебен план в седми клас. Предложението е той да се разпредели в 12 часа за история и цивилизация, 11 часа за география и икономика и 11 часа за биология и здравно образование.

Вторият вариант - в плана за свободноизбираемата подготовка да се заложи по един учебен час седмично за всеки от трите предмета. А третият предвижда годишното тематично разпределение по всеки от предметите да включва преструктуриране на учебното съдържание с цел изпълнение на учебната програма за седми клас, както и компенсиране на учебно съдържание чрез части от съответните учебни програми за задължителна подготовка в осми клас, съобщиха от просветното ведомство.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини