Анкара признателна на подкрепата на Русия след метежа

Турция с признателност посрещна оказаната й след опита за преврат подкрепа, изразена от руския президент Владимир Путин, заяви говорител на президента Ердоган.

С неутрализирането на опита за държавен преврат в Турция се укрепиха политическото лидерство и ръководство, укрепи се тяхната демократична легитимност. И отношенията с Русия ще се нормализират и укрепват в този контекст, отбеляза Ибрахим Калън, в интервю за ТАСС, цитирано от БТА.

Той заяви, че преговорите между президентите на Русия и Турция в Санкт Петербург на 9 август ще съдействат за ускоряване на нормализирането на двустранните отношения.

"Ние не се съмняваме, че нашите страни ще продължат да си сътрудничат на основата на взаимните интереси и отношенията между тях ще се издигнат на още по-високо ниво", каза говорителят. Той посочи, че "процесът на нормализиране на отношенията е започнал благодарение на благоразумието и решителността на президентите на двете страни". 

Отношенията между Турция и Русия се влошиха рязко през ноември миналата година, след като турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач, изпълняващ задачи в Сирия. В края на юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган в писмо до руския си колега Владимир Путин се извини за инцидента. Двамата президенти се очаква да се срещнат на 9 август в Санкт Петербург за пръв път след влошаването на двустранните отношения. 

Първостепенни теми на разговорите между президентите на Турция и Русия в Санкт Петербург ще бъдат двустранните отношения, сирийската криза и борбата с тероризма, посочи Калън. Той каза, че Турция разглежда Русия като партньор в търсенето на изход от сирийската криза. 

"Ние винаги сме търсили възможност за сътрудничество с Русия по тази тема. Ние искаме да гледаме в бъдещето с надежда и искаме да си сътрудничим с Русия в спешен план за осигуряване на политически преход в Сирия", посочи говорителят. 

Засягайки въпроса за съвместните проекти на Турция и Русия, говорителят каза, че Анкара "във всички области ще продължи тясното сътрудничество с Русия и ще работи над нови проекти". 

Говорителят изтъкна, че няма проблеми с осигуряването на безопасността на руските туристи в Турция и че Анкара взима всички необходими мерки в тази сфера. 

Руският президент Владимир Путин отмени ограниченията за посещения на руски туристи в Турция след възстановяването на връзките с Анкара. Путин подписа на 30 юни указ за отмяна на забраната за продажба на пакети за почивки в Турция и нареди на правителството да даде разрешение за подновяване на чартърните полети до Турция. 

По думите на Калън в Турция очакват, че в кратки срокове броят на руските туристи ще се върне към показателите до ноември 2015 г., а в бъдеще още повече ще се увеличи.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Марин
    0 0
    10:37, 5 авг 2016
    До следващия път, когато им забият нож в гърба. Хващат се един за друг като удавници за сламка.
Последни новини