26 °C

Поредица интересни сгради се появи при разкопките на Хасара

  Основите на голяма постройка и кула бяха разкрити тази година при разкопките в местността Хасара над село Драгойново, проведени в края на месец юли.

  За 8 поредна година студенти от специалностите История и Археология на Пловдивски университет провеждат на това място лятната си практика, водени от доц.д-р Иван Джамбов и неговите сътрудници доц. Стоян Попов и гл.ас. д-р Божидар Драганов. Ръководството на археологическите проучвания подчертава,че провеждането на разкопките през този и предишните сезони не би било възможно без любезната финансова и морална подкрепа на общинското ръководство на Община Първомай, начело с кмета г-н Ангел Папазов! 

   В началото на разкопките се е знаело само за късно антична крепост, функционирала между 3 и 6 век. По-късно археолозите разкриват „нови пластове история“:

   На това място през 10 век се появява триконхална църква, която към момента е изцяло разкрита. До северната ѝ стена е залепена по-малка постройка, която се предполага, че е параклис.

   Разкрита е и още една църква, която е построена по- късно – около 11 век. От по-късно време са множеството разкрити гробове.

   През тази година проучванията продължиха покрай източната стена на крепостта. На север от последната църква е открита масивна сграда, за която се предполага, че е била на поне два етажа. За богатство и авторитет говорят не само архитектурата, но и намерените монети и оловен печат. Това е вторият подобен печат, но за разлика от първия е много по-запазен. Предстои да бъде разчетно и името на притежателя му. Това би дало повече информация за владеещият сградата.

  Една от разкритите структури се предполага, че е била кула, част от крепостна стена. По аналогия с подобни от същия период, може да се предполага, че е била висока и е имала отбранителни и наблюдателни функции.

  На този обект до сега са намерени множество монети, една от които златна, както и метални закопчалки за книги. Това дава основание да се предполага, че мястото е било не самовластови и духовен, но и книжовен център.

  Доц. Стоян Попов сподели, че сградата не е случайна. Предстои да бъде доказано дали е била и епископски дворец.

  В последните дни на разкопките, в проучванията взеха участие преподаватели и студенти от Брянския държавен университет, Русия, водени от проф. дин Евгений Шинаков.

  Находките на археолозите по време на разработването на обекта са повече много, интересни са и биха представлявали любопитна изложба. Освен нея, доц. Джамбов се надява да събере тяхната история в книга, работното заглавие на която е  „Късноантична крепост и средновековен манастир в местността Хасаря - водещ крепостен и църковен център в Източните Родопи на територията на Първомайска община“.

  Той се надява анализите и изводите в нея да бъдат любопитни не само за специалистите, но и за масовата публика.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   Амин
   1 -3
   11:05, 4 авг 2016
   Призоваваме всички благочестиви и родолюбиви хора,
   които желаят и имат възможност, както и община Първомай, да се включат в даряването на средства или да дадат своя десятък за подпомагане на такива инициативи.
   Бог да благослови нашето общо дело!

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини