Поредица интересни сгради се появи при разкопките на Хасара

    Основите на голяма постройка и кула бяха разкрити тази година при разкопките в местността Хасара над село Драгойново, проведени в края на месец юли.

    За 8 поредна година студенти от специалностите История и Археология на Пловдивски университет провеждат на това място лятната си практика, водени от доц.д-р Иван Джамбов и неговите сътрудници доц. Стоян Попов и гл.ас. д-р Божидар Драганов. Ръководството на археологическите проучвания подчертава,че провеждането на разкопките през този и предишните сезони не би било възможно без любезната финансова и морална подкрепа на общинското ръководство на Община Първомай, начело с кмета г-н Ангел Папазов! 

     В началото на разкопките се е знаело само за късно антична крепост, функционирала между 3 и 6 век. По-късно археолозите разкриват „нови пластове история“:

     На това място през 10 век се появява триконхална църква, която към момента е изцяло разкрита. До северната ѝ стена е залепена по-малка постройка, която се предполага, че е параклис.

     Разкрита е и още една църква, която е построена по- късно – около 11 век. От по-късно време са множеството разкрити гробове.

     През тази година проучванията продължиха покрай източната стена на крепостта. На север от последната църква е открита масивна сграда, за която се предполага, че е била на поне два етажа. За богатство и авторитет говорят не само архитектурата, но и намерените монети и оловен печат. Това е вторият подобен печат, но за разлика от първия е много по-запазен. Предстои да бъде разчетно и името на притежателя му. Това би дало повече информация за владеещият сградата.

    Една от разкритите структури се предполага, че е била кула, част от крепостна стена. По аналогия с подобни от същия период, може да се предполага, че е била висока и е имала отбранителни и наблюдателни функции.

    На този обект до сега са намерени множество монети, една от които златна, както и метални закопчалки за книги. Това дава основание да се предполага, че мястото е било не самовластови и духовен, но и книжовен център.

    Доц. Стоян Попов сподели, че сградата не е случайна. Предстои да бъде доказано дали е била и епископски дворец.

    В последните дни на разкопките, в проучванията взеха участие преподаватели и студенти от Брянския държавен университет, Русия, водени от проф. дин Евгений Шинаков.

    Находките на археолозите по време на разработването на обекта са повече много, интересни са и биха представлявали любопитна изложба. Освен нея, доц. Джамбов се надява да събере тяхната история в книга, работното заглавие на която е  „Късноантична крепост и средновековен манастир в местността Хасаря - водещ крепостен и църковен център в Източните Родопи на територията на Първомайска община“.

    Той се надява анализите и изводите в нея да бъдат любопитни не само за специалистите, но и за масовата публика.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Амин
      1 -3
      11:05, 4 авг 2016
      Призоваваме всички благочестиви и родолюбиви хора,
      които желаят и имат възможност, както и община Първомай, да се включат в даряването на средства или да дадат своя десятък за подпомагане на такива инициативи.
      Бог да благослови нашето общо дело!
    Последни новини