18 °C

Златка Гарова обмени опит в обучение по пчеларство в Германия

Изображение 1 от 3

  Ръководителят на школата по пчеларство в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ Златка Гарова гостува по покана на своя колега Кристофър Бауер в град Вюрцбург, Германия. С него тя се запознава на Международния фестивал на науката в гр.Лондон през 2015 г. Той също като нея е учител по химия и развива сходна дейност – ръководи кръжок по пчеларство, има собствен пчелин и обмяната на опит се оказва изключително полезна за първомайската учителка.

  Своите преживявания, надлюдения и емоции тя сподели пред parvomai.net:

  „Най-напред посетихме училищния пчелин от шест кошера, който се намира в центъра за научно творчество на учениците, в непосредствена близост до училището и центъра на града. Там учениците се запознават с интересни научни проблеми в областта на биологията – птици и насекоми, които са застрашени видове в страната. В специално изработени аквариуми и терариум се отглеждат африкански скакалец, бръмбари и змии. Учениците са изготвили естетически оформени брошури за насекоми - медоносна пчела, бомбуси, дървесен бръмбар, паяк и за широколистни дървета – кестен, дива череша, дива круша, ела, бор, дъб, които се срещат в този край. Интересни, забавни игри за опазване чистотата на водата оформени в цветни книжки са изработили участниците в научния център.

  А темата, която беше предмет на нашето научно обсъждане с Кристофър Бауер бе свързана с живота на пчелното семейство в градски условия. Две от пчелните семейства се отглеждат в специално пригодени дървени кошери, изработени от кръжочниците с помощта на учени от университета във Вюрцбург. Това е специален пчелен кошер, наблюдаван от високотехнологични сензори, чиито данни се публикуват в Интернет. Интерес представляват вмъкнати в кошерите шест сензора, които дават информация за влажността на въздуха, температурата, наличието на влага в пчелното семейство. Специално устройство поставено под кошера дава възможност да се правят изводи и за добива на мед. Собствена метеорологична станция осигурява висока точност на данните - всички тези параметри се записват всяка минута и могат да бъдат изпратени към сървъра в реално време. Тази информация достига до научния център и се отчита с помощта на компютър, представят се диаграми от получените резултати. Всичко това е постигнато с помощта на други осем специалисти в областта на природните науки. Това дава възможност на учениците да работят в реални условия, близки до тези в часовете по биология, математика и информационни технологии. Чрез този вид кошери, учени и ученици наблюдават не само една колония, но и много колонии в различни райони на страната.

  За мен това посещение в научния център беше интересно и полезно. То провокира идеи във връзка с моята непосредствена бъдеща работа като ръководител в школата по пчеларство в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

  parvomai.net

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  25 сеп 2020
  Последни новини