Златка Гарова обмени опит в обучение по пчеларство в Германия

Изображение 1 от 3

    Ръководителят на школата по пчеларство в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ Златка Гарова гостува по покана на своя колега Кристофър Бауер в град Вюрцбург, Германия. С него тя се запознава на Международния фестивал на науката в гр.Лондон през 2015 г. Той също като нея е учител по химия и развива сходна дейност – ръководи кръжок по пчеларство, има собствен пчелин и обмяната на опит се оказва изключително полезна за първомайската учителка.

    Своите преживявания, надлюдения и емоции тя сподели пред parvomai.net:

    „Най-напред посетихме училищния пчелин от шест кошера, който се намира в центъра за научно творчество на учениците, в непосредствена близост до училището и центъра на града. Там учениците се запознават с интересни научни проблеми в областта на биологията – птици и насекоми, които са застрашени видове в страната. В специално изработени аквариуми и терариум се отглеждат африкански скакалец, бръмбари и змии. Учениците са изготвили естетически оформени брошури за насекоми - медоносна пчела, бомбуси, дървесен бръмбар, паяк и за широколистни дървета – кестен, дива череша, дива круша, ела, бор, дъб, които се срещат в този край. Интересни, забавни игри за опазване чистотата на водата оформени в цветни книжки са изработили участниците в научния център.

    А темата, която беше предмет на нашето научно обсъждане с Кристофър Бауер бе свързана с живота на пчелното семейство в градски условия. Две от пчелните семейства се отглеждат в специално пригодени дървени кошери, изработени от кръжочниците с помощта на учени от университета във Вюрцбург. Това е специален пчелен кошер, наблюдаван от високотехнологични сензори, чиито данни се публикуват в Интернет. Интерес представляват вмъкнати в кошерите шест сензора, които дават информация за влажността на въздуха, температурата, наличието на влага в пчелното семейство. Специално устройство поставено под кошера дава възможност да се правят изводи и за добива на мед. Собствена метеорологична станция осигурява висока точност на данните - всички тези параметри се записват всяка минута и могат да бъдат изпратени към сървъра в реално време. Тази информация достига до научния център и се отчита с помощта на компютър, представят се диаграми от получените резултати. Всичко това е постигнато с помощта на други осем специалисти в областта на природните науки. Това дава възможност на учениците да работят в реални условия, близки до тези в часовете по биология, математика и информационни технологии. Чрез този вид кошери, учени и ученици наблюдават не само една колония, но и много колонии в различни райони на страната.

    За мен това посещение в научния център беше интересно и полезно. То провокира идеи във връзка с моята непосредствена бъдеща работа като ръководител в школата по пчеларство в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“.

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини