Турция – раздирана от разногласия, но твърдо в НАТО

Ситуацията в Турция във връзка с преврата няма да се отрази на нейното членство в НАТО, но може да създаде сериозни проблеми за Алианса в бъдеще, заяви вицепрезидентът на вашингтонския институт по политология "Евразия-център“ Ърл Расмусен, предава РИА Новости.

"Сегашният преврат, дори да е неуспешен, ще има редица последствия. Той няма да се отрази на реалното членство на Турция в НАТО. От момента на влизането на страната в Алианса, в Турция е имало няколко преврата, след които страната е оставала в трансатлантическата организация“, твърди експертът, цитиран от "Фокус". 

Той отбеляза, че "добре са известни разногласията между президента Реджеп Тайип Ердоган и военните, като по-конкретно те са свързани с увеличаващия се консерватизъм, с ръста на авторитаризма, със стремежите на държавния глава да разшири ролята си в Сирия в борбата с президента Башар Асад, а също така и с намаляването на финансиранията и ролята на армията“.

Според Размусен "съюзниците от НАТО са принудени да поддържат "демократичния“ лидер в Турция“, а крайният резултат може да доведе до усилване на нестабилността в региона. "Превратът показа задълбочаващото се разделение в Турция, което заедно с кризата с бежанците, насилието в съседните Сирия и Ирак, ситуацията с кюрдите и "Ислямска държава“ може да постави страната в много непредсказуема атмосфера“, допълни експертът.

  

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини