Само в Япония. Наръчник за гостите на хотел-капсула

Изображение 1 от 6

    Ако някога решите да посетите Япония, разполагате с множество опции – от луксозни хотели до традиционни къщи за гости или по-икономични хижи.

    Разбира се винаги бихте могли да отседнете в хотел – капсула.

    Този тип хотели дебютира през 1979 в Осака.

    През 60-те години думата капсула започна да се появява все по-често в Япония. Понякога английските думи променят значенията си, при заимстването си в японския език. Думата капсула обаче, е запазила същото значение като в английския – нещо футуристично и компактно. Ето защо когато нов стартъп в Осака се нуждаел от име, той се спрял на комбинация от думите капсула и компютър. Днес компанията е известна като Капком. Ето защо думата капсула се използва, за да бъдат описани тези малки, компактни хотели.

    Когато посещавате подобен хотел има няколко неща, които трябва да знаете. Първо, голяма част от тях са предназначени само за мъже. Често в тях отсядат бизнесмени. Съществуват и такива предназначени само за жени. Някои от най-новите дават възможност в тях да се настанят и мъже, и жени.

    Цените са обикновено между 30 и 50 долара на нощ, в зависимост от хотела. Често тази цена включва и високоскоростен интернет и други удобства като тоалетни принадлежности.

    Различните хотели-капсули имат различни правила, но съществуват и някои общи:

    Събуйте си обувките. Повечето хотели, предлагат шкафче за обувки в близост до рецепцията. Ако видите поставка с чехли на влизане, събуйте обувките си, вземете си чехли и сложете обувките си в шкафчето.

    Ключът ви. След като се регистрирате, ще получите друг ключ. Често той е прикрепен към гривна. Това е ключ за шкафче в съблекалнята, в която бихте могли да оставите свои принадлежности и дрехите си. Номерът трябва да съвпада с този на капсулата. Заключете ценностите си. Дори в Япония се извършват престъпления. Имайте го предвид.

    Облеклото. В хотелите капсула, гостите обикновено получават халат или подобна дреха. Изключение правят бизнес хотелите, там се счита за науместно да се разхождате в роба.

    Използване на банята и сауната. Множество хотели-капсули са положили много усиля в изграждане на помещенията за къпане. Да, ще ви се наложи да се къпете с непознати. Хотелите-капсули са предназначени или само за мъже, или само за жени, това ознчава, че ако сте мъж ще се къпете само с мъже, а ако сте жена - само с жени.

    Важно е да знаете, че трябва да измиете тялото и косата си преди да влезете във ваната. На разположение е и помещение с кранчета. Ако имате татуировки, ще трябва или да ги покриете или да се откажете от ваната. Татуировките са забранени в Япония заради конотациите с организираната престъпност.

    След баня. След баня вероятно ще ви се прииска бира или нещо за пиене. Хотелите-капсули обикновено имат бар, продиктувайте на пресонала номера на капсулата си, и сумата за храната и напитките ще бъде добавена към общтата ви сметка. Някои хотели предлагат удобни столове за гледане на телевизия, а други дори манга или вестници. Възможно е да има и помощения за пушачи, но в самите капсули пушеното е забранено.

    В капсулата. Всяка капсула е оборудвана с щори. Стените са тънки, така че бъдете възпитани.

    Напускане. Обиковено напускането трябва да стане в 10 сутринта. Но най-добре потвърдете часа още при регистрирането. Преди да напуснете, не забраваяйте да се облечете в собствените си дрехи да върнете ключа на рецепцията.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини