15 °C

Само СОУ-то ще смени името си от 1 август

От първи август само едно училище в община Първомай ще получи ново название. Средно общообразователно училище „Проф.д-р Асен Златаров“ ще стане Средно училище и абревиатурата му ще е като на Софийски университет – СУ. Директорът трябва да получи заповед от началника на инспектората на 1 август. След това ще трябва да смени печата и банковата сметка. Това ще отнеме около 40-50 дни и изисква ходене в НАП и НОИ. 

С въвеждането на новия Закон за образованието се очакваше много училища в страната да променят своите названия, но тук това няма да се случи. 

Държавата е възложила на общинските съвети да решат кои от настоящите основни училища ще станат обединени, т.е ще обучават до X-ти клас. Местният Общински съвет няма да бъде изправен пред  дилема, защото такава промяна изисква стъпки и условия, които  основни училища от общината не са готови да удовлетворят. Така постъпващите в първомайските основни училища в V клас през 2016/2017 година ученици след 3 години със сигурност ще продължат образованието си в VIII клас в друго училище. Това са всички школа́,  които в момента са от I до VIII клас.

Промяна в образователната схема на община Първомай не се предвижда.

За разлика от училищата, забавачниците вече няма да бъдат обединени или целодневни детски заведения, а ще станат само Детска градина и това ще наложи всички споменати вече промени в банковите и други институции, в които са регистрирани. 

Това е първата последица от дискусионния нов Закон за образованието, а тя е свързана с разходи. 

Въвежда се и стандарт за иновативни училища. Специална комисия в МОН ще разглежда заявките за такива до края на януари 2017 и те ще започнат да действат през следващата учебна година. Иновативни училища ще са тези, които ще извършват целенасочена промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с които ще се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес.  Иновативни могат да бъдат и начални училища, например, ако въведат практика за усвояване на писане и четене по начин, различен от познатия ни, но гарантиращ по-добри резултати.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини