Само СОУ-то ще смени името си от 1 август

От първи август само едно училище в община Първомай ще получи ново название. Средно общообразователно училище „Проф.д-р Асен Златаров“ ще стане Средно училище и абревиатурата му ще е като на Софийски университет – СУ. Директорът трябва да получи заповед от началника на инспектората на 1 август. След това ще трябва да смени печата и банковата сметка. Това ще отнеме около 40-50 дни и изисква ходене в НАП и НОИ. 

С въвеждането на новия Закон за образованието се очакваше много училища в страната да променят своите названия, но тук това няма да се случи. 

Държавата е възложила на общинските съвети да решат кои от настоящите основни училища ще станат обединени, т.е ще обучават до X-ти клас. Местният Общински съвет няма да бъде изправен пред  дилема, защото такава промяна изисква стъпки и условия, които  основни училища от общината не са готови да удовлетворят. Така постъпващите в първомайските основни училища в V клас през 2016/2017 година ученици след 3 години със сигурност ще продължат образованието си в VIII клас в друго училище. Това са всички школа́,  които в момента са от I до VIII клас.

Промяна в образователната схема на община Първомай не се предвижда.

За разлика от училищата, забавачниците вече няма да бъдат обединени или целодневни детски заведения, а ще станат само Детска градина и това ще наложи всички споменати вече промени в банковите и други институции, в които са регистрирани. 

Това е първата последица от дискусионния нов Закон за образованието, а тя е свързана с разходи. 

Въвежда се и стандарт за иновативни училища. Специална комисия в МОН ще разглежда заявките за такива до края на януари 2017 и те ще започнат да действат през следващата учебна година. Иновативни училища ще са тези, които ще извършват целенасочена промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с които ще се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес.  Иновативни могат да бъдат и начални училища, например, ако въведат практика за усвояване на писане и четене по начин, различен от познатия ни, но гарантиращ по-добри резултати.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини