27 °C

Тръгна делото за мегателефонната измама

Вчера в Районен съд – Първомай започна делото за мегаизмамата, при която Елена Ангелова даде на телефонни измамници над половин милион лева.

Адвокатите на подсъдимите поискаха делото да бъде върнато за доразследване, но съдебният състав отхвърли искането.

Отхвърлено беше и искането на засегнатата баба Елена  за 10 000 лева за причинени неимуществени вреди, но беше приет за разглеждане в наказателния процес граждански иск за причинените на пострадалата имушествени вреди в размер на 500 лева. Пострадалата и внукът ѝ не се явиха лично в съда, представляваше ги адв. Иван Недев.

Подсъдимите Албенко Методиев на 35 години от Елин Пелин и Борислав Георгиев от Горна Оряховица не се признаха  виновни. Процесуалните им представиели поискаха делото им да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие при хипотзата на чл. 371,т.1.

Делото стартира с разпити на свидетелите и продължи през целия ден.

 Албенко Методиев е потърсил работа с обява по Интернет. Обадил му се непознат и го попитал "дали иска да изкара пари". , След това от него  получил инструкции отиде на адреса на Елена Ангелова и да вземе пари и документи, които да достави до Велико Търново.

Той е бил предупреден да се представи за доктор от Здравна каса. Обяснено му било, че парите са за спешна операция. Предварително е знаел дори, че парите са в каса, която той трябва да отвори.

На бабата била приложена схемата с катастрофиралия роднина, който се нуждае спешно от пари – 30 000 лева.  Елена се притеснила и признала, че има само 500 лева и предложила да потърсят родителите на внука й. Мнимият доктор я излъгал, че синът й сега дава кръв,  и предал телефона на уж снаха й, която започнала да вие в телефонната слушалка: „Майко, много е зле, отива си! Каквото имаш, събирай!”.

Стресирана, баба Елена повярвала и когато Албенко й позвънил на вратата, тя му отворила и показала къде в кухнята е скрит сейфът на внука й. Дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф и активно помагала да разбият касата.Но ъглошлайфът на бабата бил стар Методиев взел от нея 500-те лева, излязъл, купил нов и се върнал да довърши разбиването. Пробил в металната каса дупка и започнал да вади отвътре парите. Бабата му дала торбички, за да ги събере. Албенко успял да извади 278 000 евро и 18 000 щатски долара, като в касата останало кюлче със злато, което той не могъл да промуши през малката дупка. 
Почти четири часа свидетелски показания дава и гл. инсп. Мариян Лонгинов – шеф на Криминална полиция в Горна Оряховица. Той е бил предупреден вечерта на 8 септември 2015 година от свои колеги от Пловдив, че трябва да пресрещнат кола с посочен регистрационен номер. В нея се очаквало да има над половин милион лева. След задържането, Албенко се съгласил да им съдейства и ги завел до билборд на около 15-20 км след Велико Търново по пътя към Севлиево, където двама полицаи направили засада. През цялото време мъжът помагал на полицаите, като дори се пошегувал с тях „Сега е моментът да вземем парите и да бягаме”.

Малко по-късно там спрял „Мерцедес”, от който по чехли слязъл Борислав Димитров. Той се втурнал към билборда, но в този момент двамата полицаи се развикали: „Стой, полиция. Обградени сте” и го задържали, но шофьорът на Мерцедеса избягал. В това време Борислав познал ченгетата и попитал:”Бат Петьо, не ме ли позна? Бобито съм от гарата”.

Общата сума на измамата е за 575 760 лева. Оставените под билборда пари са с около 80 000 лева по-малко.  
Делото ще продължи на 10 септември 2016 година.

През септември миналата година случаят с измамената баба Елена стана известен заради огромната сума пари и заловените измамници. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини