18 °C

Тръгна делото за мегателефонната измама

Вчера в Районен съд – Първомай започна делото за мегаизмамата, при която Елена Ангелова даде на телефонни измамници над половин милион лева.

Адвокатите на подсъдимите поискаха делото да бъде върнато за доразследване, но съдебният състав отхвърли искането.

Отхвърлено беше и искането на засегнатата баба Елена  за 10 000 лева за причинени неимуществени вреди, но беше приет за разглеждане в наказателния процес граждански иск за причинените на пострадалата имушествени вреди в размер на 500 лева. Пострадалата и внукът ѝ не се явиха лично в съда, представляваше ги адв. Иван Недев.

Подсъдимите Албенко Методиев на 35 години от Елин Пелин и Борислав Георгиев от Горна Оряховица не се признаха  виновни. Процесуалните им представиели поискаха делото им да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие при хипотзата на чл. 371,т.1.

Делото стартира с разпити на свидетелите и продължи през целия ден.

 Албенко Методиев е потърсил работа с обява по Интернет. Обадил му се непознат и го попитал "дали иска да изкара пари". , След това от него  получил инструкции отиде на адреса на Елена Ангелова и да вземе пари и документи, които да достави до Велико Търново.

Той е бил предупреден да се представи за доктор от Здравна каса. Обяснено му било, че парите са за спешна операция. Предварително е знаел дори, че парите са в каса, която той трябва да отвори.

На бабата била приложена схемата с катастрофиралия роднина, който се нуждае спешно от пари – 30 000 лева.  Елена се притеснила и признала, че има само 500 лева и предложила да потърсят родителите на внука й. Мнимият доктор я излъгал, че синът й сега дава кръв,  и предал телефона на уж снаха й, която започнала да вие в телефонната слушалка: „Майко, много е зле, отива си! Каквото имаш, събирай!”.

Стресирана, баба Елена повярвала и когато Албенко й позвънил на вратата, тя му отворила и показала къде в кухнята е скрит сейфът на внука й. Дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф и активно помагала да разбият касата.Но ъглошлайфът на бабата бил стар Методиев взел от нея 500-те лева, излязъл, купил нов и се върнал да довърши разбиването. Пробил в металната каса дупка и започнал да вади отвътре парите. Бабата му дала торбички, за да ги събере. Албенко успял да извади 278 000 евро и 18 000 щатски долара, като в касата останало кюлче със злато, което той не могъл да промуши през малката дупка. 
Почти четири часа свидетелски показания дава и гл. инсп. Мариян Лонгинов – шеф на Криминална полиция в Горна Оряховица. Той е бил предупреден вечерта на 8 септември 2015 година от свои колеги от Пловдив, че трябва да пресрещнат кола с посочен регистрационен номер. В нея се очаквало да има над половин милион лева. След задържането, Албенко се съгласил да им съдейства и ги завел до билборд на около 15-20 км след Велико Търново по пътя към Севлиево, където двама полицаи направили засада. През цялото време мъжът помагал на полицаите, като дори се пошегувал с тях „Сега е моментът да вземем парите и да бягаме”.

Малко по-късно там спрял „Мерцедес”, от който по чехли слязъл Борислав Димитров. Той се втурнал към билборда, но в този момент двамата полицаи се развикали: „Стой, полиция. Обградени сте” и го задържали, но шофьорът на Мерцедеса избягал. В това време Борислав познал ченгетата и попитал:”Бат Петьо, не ме ли позна? Бобито съм от гарата”.

Общата сума на измамата е за 575 760 лева. Оставените под билборда пари са с около 80 000 лева по-малко.  
Делото ще продължи на 10 септември 2016 година.

През септември миналата година случаят с измамената баба Елена стана известен заради огромната сума пари и заловените измамници. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини