В седмични летни училища децата могат да осмислят ваканцията си

И тази година децата от Първомай ще могат да запълва свободното си време с полезни дейности спорадично и неорганизирано. Отново интересни седмици предстоя в читалище „Пробуда“ и в евангелската църква в квартал Дебър. Това са безплатните занимания за ученици. Традиционно те се посещават от деца на възраст до около 4-5 клас независимо от кое населено място са.

Днес приключва учебната година за учениците от 5 до 8 клас. Тези, които учат в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ биха могли да се възползват от доста богата програма на училището. Тя е публикувана във фейсбук страницата на училището. Неудобството е, че е недостъпна за родители, които не ползват социалната мрежа. Иначе тя включва компютърни умения, фотография, приложно колоездене, изработване на хартиени творби, народни танци и куп други интересни неща. По-малките вече рисуват и играят с Венче Колева и Таня Ангелова.

Предлагането на ваканционна програма от училищата не е задължително за всяко школо и повечето от директорите предпочитат да освободят учителите за пълноценна отпуска.

В читалището в Първомай за пета поредна година започна лятната школа за изкуства водена от Ангелина Кръстева. Там децата отново се учат да танцуват, пеят и рисуват. Школата се самоиздържа и посещението е платено, макар и със символичните 4лв. на ден.

Тази година лятното училище в Дебърското читалище ще бъде посветено на редица интересни годишнини на открития и откриватели – Христофор Колумб, телефона, Данчо Зографина, астронома Халей и Ломоносов, Илия Бешков. Децата ще стъпят на сцена, ще рисуват карикатури и ще майсторят хартиени изненади.

Евангелската църква ще отвори врати за лятно училище от 25 до 29 юли. Темата тази година ще бъде „Герои“ и задачата ще бъде децата да се научат да проявяват героизъм в ежедневието поставяйки доброто на другите над себе си.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини