Мост сред облаците: 300 метра над земята

Мост над 300-метрова пропаст може да накара и най-смелите да се страхуват.


В провинция Хунан в южен Китай вдигат нивото. Там скоро ще бъде отворен най-дългият, най-високият и несъмнено най-плашещият мост, предава "RussiaToday".

Сякаш плаващ в облаците, мостът "Чжаанцзянцзиъ гранд каньон" е и стъклен. Тоест, не само че посетителите му ще се извисяват 300 метра над пропастта, а те ще могат да видят и къде точно би свършил полетът им до долу. За да стигнат от единия до другия край на съоръжението, смелчаците ще трябва да преминат 480 метра.

И за да е съвсем екстремно: мостът ще има и три люлки. Главният инженер на проеекта разказва, че дължината на люлките ще е между 150 и 170 метра.

Естествено, предвидени са и някои мерки за сигурност. Например на моста не може да има повече от 800 души наведнъж, за да не стане прекалено тежко за крехката конструкция. За да оберат вибрациите проектантите са предвидили гигантски стъклени топли, които да се грижат за сигурността.

Мястото, на което е направен страховития стъклен мост съвсем не е случайно. Смята се, че режисьорът Дейвид Камерън се е вдъхновил именно от този каньон за да създаде някои от "плаващите планини" във филма "Аватар". Дори един от върховете в каньона е прекръстен на "Алелуя Аватар".

А защо е от стъкло мостът? За да не загрозява гледката, отговарят проектантите. Е, със сигурност е внушително!

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини