Анкара: Турция ще продължи да изпълнява сделката с ЕС

Турция не обмисля да отмени споразумението с Европейския съюз за реадмисия на мигрантите, каза турският вицепремиер и говорител на кабинета Нуман Куртулмуш.
Говорителят заяви това след заседание на правителството, което се очакваше с интерес след гласуваната от германския Бундестаг резолюция за арменския геноцид. Документът повиши напрежението между Турция и Германия и някои анализатори прогнозираха, че Анкара може да откаже да изпълнява споразумението за мигрантите.

Подписаното с ЕС споразумение е сериозен документ и Турция се отнася отговорно към всяка една клауза в него“, каза Куртулмуш, цитиран в кореспонденция на БНР.

Не се предвижда отмяна или забавяне в изпълнението му, както и използването му за вътрешнополитически цели, добави говорителят. 

Резултатите се виждат от това, че е намалял броят на мигрантите, които се прехвърлят към Европа през Турция. Преговорите между ЕК и Турция ще продължат. Споразумението за реадмисия и свързаната с негоотмяна на визите за турските граждани за пътуване в Европа са важни за нас, заяви още турският вицепремиер.
Турция няма да предприеме бъдещи стъпки в осъществяване на споразумението за реадмисия на мигранти с ЕС, ако не бъде постигнат напредък с визовата либерализация, заяви в последните дни на месец май турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Изявлението му дойде, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Турция няма да получи обещания безвизов режим за ЕС от 1 юли, както бе първоначално планирано. Тя подчерта, че не всички условия, поставени на Анкара, са изпълнени.

На 18 март ЕС и Анкара се договориха за споразумение за релокация на бежанци от европейски страни в Турция, както и за създаването на бежански центрове там. В него е заложено още, че на Турция ще се отпускат допълнително 3 млрд. евро, отделно от вече договорените 3 млрд., през 2018 г. Предвиждат се също преговори по визовата либерализация и ускоряването на членството на Турция в ЕС.
 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини