Археолози гадаят защо и как древните са преместили Стоунхендж (видео)

Британските археолози определиха най-вероятната причина за пренасянето на Стоунхендж от Уелс в Уилтшир, където се намира в момента, съобщи The Telegraph.

Според археолога Майк Паркър-Пирсън от Университетския колеж на Лондон древния паметник е бил транспортиран поради културни съображения. Най-вероятно той е бил преместен от древните валийци, доколкото бил "физическо въплъщение на предците". 

В Уелс използването на Стоунхендж било за ритуални цели, в частност - за погребения.Валийците нямали възможност да пренесат останките на предците, затова взели решение да транспортират самия паметник. 

През май археолозите разкриха начина, по който са били преместени огромните камъни на Стоунхендж, като проведоха експеримент. В каря на миналата година стана известно, че камъните са докарани в Уилтшир от Уелс, с което загадките около древната гигантска структура се увеличиха с още няколко. Стоунхендж е построен преди четири-пет хиляди години.Най-тежките от камъните тежат по 30-40 тона. Въпросът за предназначението на Стоунхендж засега се смята за отворен от официалната археология и антропология.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини