"Изгубеният град" под водата се оказа дело на бактерии

Изображение 1 от 3

    Когато водолази откриха нещо, което приличаше на павирани подове, дворове и колонади, те мислеха, че са открили останките на отдавна забравена цивилизация край бреговете на гръцкия ваканционен остров Закинтос.

    Странната находка в близост до залива Аликанас е била внимателно проучена от гръцкия институт по подводни антики. Археологът Магда Атанасула и водолазът Петрос Цампуракис, заедно с проф. Майкъл Стаматакис от Катедрата по геология в университета в Атина изследват мястото.

    След предварителните минералогични и химични анализи, научно изследователският екип продължил да изследва подробно минералното съдържание и текстурата на подводните образувания в най-малки подробности. Били извършени микроскопски, рентгенови и изотопни анализи.

    Новото изследване, публикувано наскоро, показва, че мястото е естествен геоложки феномен, възникнал в ерата плиоцен - до преди пет милиона години.

    Водещият автор проф Джулиан Андрюс обяснява, че обектът е открит от гмуркачите и първата мисъл естествено била, че това е древен град-пристанище, потънал в морето. Наистина има обекти, които наподобяват кръгли основи на колони, както и павирани етажи. Но на загадъчното място няма други признаци на живот, като керамика. 

    Изследванията на мястото, което е на между две и пет метра под водата, показват, че става дума за естествено геоложко явление. Дисковете и поничките са форми, типични  за минерализация при изтичането на въглеводород, наблюдавано както при съвременното морско дъно, така и при палео находки. Вероятно през разломи на дъното са изтичали газове, особено метан.

    "Микробите в утайката използват въглерода в метана за гориво. Това променя химията на утайката, като се образува един вид естествен цимент, известен на геолозите. В този случай циментът беше необичаен минерал наречен доломит, който рядко се образува в морска вода, но се среща доста често при богати на микроби седименти", казва проф. Джулиан Андрюс.  "Този вид явление е доста рядко в плитки води. Повечето подобни открития са на много стотици и често хиляди метра дълбочина под водата".

    "Образуванията са доказателство за просмукването на природен метан през скалата от въглеводородни резервоари. Същото нещо се случва в Северно море, и то също е подобно на ефекта от фракинг, когато хората по същество ускоряват или засилват явлението".

    Обектите не са археологически останки, заключава екипът, а доклад за изследването е публикуван в Marine and Petroleum Geology.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини