Климатичните промени и здравето

Зимата сгъстява кръвта, от дъжд се дебелее, а в облачно време старите рани "се обаждат". В тези "бабини деветини" изглежда има някаква истина, откриват медици и учени. Те са стигнали до извода, че климатът и различните атмосферни условия действително влияят върху физическото здраве и психиката, съобщава в. "Дейли мейл".

Екип от Абърдийнския университет е установил, че при лошо време хората, които са на диета, по-трудно свалят килограми, защото имат по-ниски нива на витамин D. Тези нива имат ефект върху хормона лептин, който съобщава на мозъка, че стомахът е пълен.

При облачно време, дъжд и буря много хора се оплакват, че старите им рани "стават по-чувствителни", вероятно защото атмосферното налягане пада бързо. Ръбцовата тъкан не е еластична, не може да се приспособи към промяната в налягането и старата рана "дърпа", обяснява спортният лекар д-р Адам Кери.

Ниското атмосферно налягане може да доведе и до преждевременно раждане, защото се повишава кръвното налягане на бременните. Влажното време влошава ставните болки при ревматизъм и артрит вероятно поради наличието на т.н. барорецептори в ставите и колебанието на течността в тях.

При висока влажност зачестяват инфекциите на външното ухо, защото бактериите се развиват бурно в топлата и влажна среда на слуховия канал. Зачестяват и пристъпите на подагра. Според британски статистически данни при средни температури над 18 градуса Целзий се повишава рискът от самоубийства.

При рязко спадане на температурата пък се увеличават случаите на тежки сърдечни инфаркти и инсулти. Лекарите обясняват, че при ниски температури артериите се стесняват, кръвта се сгъстява, притокът на кръв намалява и сърцето и мозъкът не получават достатъчно кислород.

При силно ветровито време тялото реагира както в моменти на стрес и могат да се отключат мигрени. Канадски лекари са установили, че пристъпите на мигрена зачестяват, когато задухат топли западни ветрове, специфични за провинция Алберта.

Въпреки че слънцето може да причини рак на кожата, то може да пази от други ракови заболявания, са установили онколози от Осло.

Оказва се, че когато злокачествено заболяване е открито през лятото и есента, рискът да настъпи смърт до три години след поставянето на диагнозата е 50% по-малък, отколкото когато ракът е открит през зимата.

Възможно обяснение е, че образуването на витамин D под действие на слънчевата светлина блокира развитието на туморите. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини