Милан Кундера - доносник

Сътрудник на чешкия Институт за изучаване на тоталитарните режими открил, че през 1950 година студентът Милан Кундера е бил доносник на полицията, пише Respekt.

В полицейските архиви е открит документ, който сочи, че на 14 март 1950 година, Кундера е съобщил на полицията, че негов състудент се е срещал с Мирослав Дворжачек - дезертьор, избягал в Германия след комунистеческия преврат в Чехословакия. Дворжачек бил вербуван от западните спецслужби и върнат обратно в Чехословакия.
Благодарение на доноса на Кундера, Дворжачек бил арестуван. Той бил осъден на 22 години затвор и изпратен в уранова мина. През 1963 година бил освободен и напуснал Чехословакия. Сега живее в Швеция.

Милан Кундера придобива известност през 60-те години след публикуването на романа му "Шегата" и сборникът с разказа "Смешни любови".Той се определя като комунист-реформатор и е бил близък приятел с Александър Дубчек - инициаторът на "Пражката пролет".През 1975 г. Кундера е поканен да преподава в университета в гр. Рен, Франция. Пред тогавашното ръководство на Чехословашката комунистическа партия за писателя се застъпва лично съпругата на френския президент. През 1981 г. Кундера получава френско гражданство.

В най-известния му роман "Непосилната лекота на битието" се разказва за съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 година. Книгата е публикувана във Франция през 1984 година.Кундера пише както на чешки, така и на френси език.В последно време името му често се спряга като претендент за Нобеловата награда за литература, заедно с Марио Варгас Льоса и Филип Рот.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини