Независимостта на Косово - отново на дневен ред

Сръбският премиер Мирко Цветкович приветства решението на Общото събрание на ООН, според което Международния съд в Хага трябва да постанови дали отцепването на Косово от Сърбия противоречи на международните закони.
"Изключително доволни сме, че усилията ни, макар и засега без практически резултати, са възприети като легитимни и логични от международната общественост", заяви Цветкович. Решението бе прието със 77 гласа "за" и 74 "против", което е свидетелство за изразена полярност в мненията относно внесената за разглеждане от Сърбия резолюция.

Решението обаче бе посрещнато със скептицизъм в Прищина. Косовският президент Фатмир Сейджу дори изрази "съжаление" за решението на ООН, което "няма да спомогне за установяването на дългосрочна стабилност в Косово и региона". "Ние и нашите международни поддръжници считаме казуса за независимо Косово за решен и необратим", изтъкна Сейджу.

В същия дух прозвуча и изказването на косовския премиер Хашим Тачи: "Въпреки решението на Общото събрание на ООН, независимо Косово ще бъде признато официално от нови и нови държави - нещо, което определено няма да се хареса на Сърбия".

Той заяви, че сръбската инициатива в ООН не може да повлияе по никакъв начин върху процесите в страната. Това е приключил въпрос, каза Хашим Тачи по време на заседание на правителството в Прищина.

"Независимостта на Косово е приключил въпрос. Никаква сръбска инициатива не може да ни попречи, освен някаква извънземна сила", каза още Хашим Тачи.

Според него "на този етап от Белград не може да се очакват добри идеи по отношение на Косово". Премиерът смята, че по този начин "властите в Белград искат да прикрият извършените престъпления и геноцид в Косово", защото въпросът за независимостта окончателно е решен.

Хашим Тачи подчерта, че правителството търси регионално сътрудничество и подкрепя евроатлантическата интеграция на Косово и търси начини за решаване на всички въпроси чрез диалог".

Според него сегашното предложение на Белград е пряко продължение на старата сръбска политика, довела до насилие и геноцид в Косово, която имала за цел да погази политическата воля на гражданите на Косово.

Междувременно стана ясно, че признаването на независимостта на Косово ще бъде предмет на дебат днес в македонския парламент.

Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети внесе в деловодството на парламента вчера след обяд резолюция за признаване на независимостта на Косово от страна на Македония.

ДСИ е коалиционнен партньор в правителството на премиера Никола Груевски. Предложението бе внесено от председателя на Парламентарната група /ПГ/ на ДСИ Тахир Хани и още трима депутати от групата Джемал Яшари и Ермира Мехмети.

Днес в 11.00 часа местно време се очаква въпросът за признаването на Косово да бъде включен в дневния ред на Народното събрание в Скопие.

По неофициална информация преди да бъде внесена резолюцията в парламента, вицепремиерът Абдилаким Адеми е имал разговори с депутатите от управляващите партии. Резолюцията за признаването на Косово е подписана и от лидера на другата албанска партия в Македония - Демократическата партия на албанците /ДПА/ Мендух Тачи.

Actualno.com припомня, че Косово обяви независимост на 17 февруари тази година. До момента независимостта на бившата сръбска провинция е призната от 48 държави по света, включително и България.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини