Русия се изтегля от Грузия

Русия приключи изтеглянето на силите си от буферната зона около грузинския отцепнически регион Абхазия и продължава с изтеглянето от другия конфликтен район - Южна Осетия.

Информацията бе потвърдена и от страна на Грузия. Изтеглянето на руските сили от прилежащите зони към признатите за независими от Русия (и Никарагуа) Абхазия и Южна Осетия се осъществява в съответствие с плана Медведев - Саркози.

В документа се посочва, че руските военни трябва да се изтеглят от буферните зони до 10 октомври. Въпреки това, Русия ще запази военно присъствие (над 7000 души персонал) в Абхазия и Южна Осетия.

Специална мисия на ЕС, в която участва и България, започна работа на 1 октомври в Грузия и наблюдава руското изтегляне от грузинска територия след т. нар. петдневна война в Кавказ през август.

Командващият руските миротворци в зоната на грузинско-осетинския конфликт генерал-майор Марат Кулахметов съобщи, че изтеглянето на всички наблюдателни постове от южната граница в зоната за сигурност започва днес. "През първата половина от деня ще започнем планираното изтегляне на всичките шест наблюдателни постове на миротворците. Процесът ще завърши в рамките на едно денонощие", посочи генералът, цитиран от агенция Интерфакс.

Руските сили окончателно се изтеглиха от буферната зона, заобикаляща грузинския отцепнически регион Абхазия, и продължават с изтеглянето от територията около Южна Осетия, потвърди министерството на вътрешните работи на Грузия.

Постовете в Абхазия са премахнати и "всички руски войници напуснаха" буферната зона, съобщи говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили.

Междувременно говорителят на НАТО Джеймс Апатурай приветства изпълнението на плана Медведев-Саркози. Апатурай съобщи, че Алиансът ще участва във възстановяването на военния потенциал на Грузия, който бе разрушен през август, но само с експертна подкрепа, а не с доставки на оръжие.

"НАТО вече изпрати свои военни експерти в Грузия и ще изпрати и други, но Алиансът няма да доставя оръжие", посочи той.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини