САЩ предупредиха Русия

Съединените щати разкритикуваха остро руската военна операция срещу Грузия по време на конфликта в Южна Осетия.

В телефонен разговор с грузинския лидер Михаил Саакашвили, американският вицепрезидент Дик Чейни заяви, че руската агресия "не може да остане без отговор".

Президентът Буш заяви, че е изразил дълбока загриженост пред Москва за "непропорционалния" отговор на военните.

Грузия съобщи, че руски самолети са бомбардирали цели край столицата, въпреки, че Тбилиси обяви прекратяване на огъня.

Обаждането на Дик Чейни изглежда е опит за изпращане на посление не само на солидарност, но и на готовност за действие, смятат чужди кореспонденти.

Чейни заяви, че продължаването на насилията срещу Грузия ще има сериозни последици за отношенията на Русия със САЩ, както и за международната общност.

Белият дом обаче отказва да спекулира, какво може да направи Америка, ако Русия продължи военните си действия.

Френският външен министър Бернар Кушнер пристигна в Грузия и ще се срещне с президента Саакашвили, за да обсъди подкрепяния от ЕС мирен план.

Грузинското вътрешно министерство съобщи за нови атаки от страна на Русия рано сутринта в понеделник срещу военна база и радарна инсталация. Няма подробности за жертви.

Десетки хиляди хора са напуснали град Гори поради опасенията, че руски войски се насочват към града.

Президентът Саакашвили заяви в интервю за Би Би Си, че неговите сили съблюдават примирието от 5 сутринта в неделя, но нападенията от руска страна продължават.

Той заяви, че се опитва цял ден да се свърже с Русия, за да обсъди примирието. Руското външно министерство обаче твърди, че Грузия не се е изтеглила напълно от зоната на конфликта.

Нарастна и напрежението в другия отцепил се район на Грузия - Абхазия. Грузинските власти съобщават, че руски самолети са атакували град Зугдиди и грузински територии в Абхазия.

Русия е изпратила още 4 хил. войници в Абхазия, твърдят представители на властите в Тбилиси, докато сепаратистките сили са започнали военна операция срещу грузински войски.
Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини