Софийският боклук вдъхнови Холивуд (video)

Софийският боклук е в основата на създаването на „Уол.И" (Wall-E) - едно от най-касовите заглавия на годината за Холивуд.

Проблемите с прочутите бали на столицата са вдъхновили създателите на анимационната лента. Това разкрива в новата си книга „Изкуството на Уол.И" известният българин Антони Христов, който е художествен режисьор на филма, съобщава в. "Новинар".

Книгата наскоро излезе в САЩ, а филмът може да се види вече и в България. По повод софийските неволи с балите Христов обяснява: "София изпитва сериозно затруднение с боклука на града. Проблемът е огромен. Не знаят къде да го складират. Затова първо го закараха на едно място, след това го превозиха до друго, после на трето. Накрая го балираха и го подредиха на купчини. Точно това направихме и в „Уол.И". Роботчето имитира този процес. Действителността понякога е по-странна от измислицата".

Преди броени дни най-новият филм на „Пиксар" се завъртя и по родните киноекрани. Той разказва историята на малкото боклукчийско роботче Уол.И. Машинката е оставена сама на Земята и повече от 700 години балира отпадъци, завещани от хората. Човечеството е успяло да отрови своя дом и сега пътува безцелно из Космоса.

В книгата си Антони Христов разказва за творческия процес по създаването на триизмерната анимация.

Общинари, потърсени за коментар вчера, заявиха пред "Новинар", че са горди, че "собственият ни боклук е послужил като вдъхновение на артистите, създали един от най-хубавите филми тази година".

Българинът Антони Христов е сред водещите творци в прочутото анимационно студио „Пиксар", който упорито се изкачва по стълбата на компанията. Първото му участие е в рибешкото приключение "Търсенето на Немо" (2003), където е отговарял за художествената режисура на сцените. Във „Феноменалните" (2004) е бил художник на продукцията. Като дизайнер на сцените пък е работил в „Колите" (2006).

Антони е роден в София през 1961 г. Месец преди дипломирането си в софийската художествена гимназия през юни 1981 г. емигрира от България – поради „непоносимост към комунизма".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини