Суперкомпютър за първи път в България

Суперкомпютър у нас ще решава сложни задачи от различни научни области, които ще имат практическо приложение.

Това е първият подобен мощен компютър на Балканите, събощи пред БТА акад. Кирил Боянов, директор на Института по паралелна обработка на информацията при БАН (ИПОИ-БАН). Той допълни, че машината се намира вече в Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и е купен с държавни средства на преференциални цени, защото е за изследователски цели.

Новият компютър ще обслужва изследователските институти, но ще има възможност и за работа на частни организации и фирми. На него ще има и курсове за обучение на студенти. Любен Боянов, ст.н.с. в ИПОИ-БАН и ръководител на екипа, който отговаря за супермашината каза, че той ще се управлява основно от 6-7 души. Компютърът разполага с 8000 процесора и това означава, че едновременно може да се решават много задачи при висока скорост.

Суперкомпютърът може да се използва за решаване на задачи от т.нар. клас "голямото предизвикателство". Например - в областта на ядрената енергетика, задачи, свързани с плазмата, с изследване на ядрата, задачи в областта на метеорологията, както и в космическите изследвания. Напоследък много модерни области са биоинформатиката и химиоинформатиката - за изследването на гени и канцерогенни съединения, на полезни съединения, но същото така и със задачи, свързани със сеизмични трусове - да се анализират данните от вече станали земетресения, за да се прогнозират занапред. Суперкомпютърът ще може да работи и по заплетени казуси във финансовата област - за пазари и акции.

Според БАН приложението на резултатите ще е голямо - например може да се създадат нови лекарства на базата на безопасни съединения, ще има по-точни прогнози на времето, а след години ще има и сеизмични прогнози.

Суперкомпютри има в цял свят, а нашият компютър е на 75-то място в момента, според класацията ТОП на стоте най-мощни компютри в света, каза Любен Боянов. За първи път терминът "суперкомпютър" се въвежда през 50-те години. През 1993 г. един от най-мощните победи Гари Каспаров на шах, а в момента този компютър е 1000 пъти по-слаб от българския суперкомпютър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини