Академиците от БАН се обидиха на образователния министър

Председателството на Българската академия на науките изразява недоумение и изненада от появилите се в медиите изказвания на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, свързани с разпределението на бюджета в БАН, както и обидните твърдения за работата на учените и служителите в академията, пишат от БАН.

По повод на разпределението на бюджета на БАН министърът на образованието и науката е цитиран да казва „дали (разбирай в БАН) ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени".

Бюджетът на БАН, одобряван от Министерския съвет, от няколко години се прави по установен списък от дейности, като за всяка дейност е определена съответна сума. Средствата за възнагражденията на академиците и член-кореспондентите в бюджета на БАН, които произтичат от постановление на Министерския съвет, са отделени от средствата за трудови възнаграждения на служителите на академията, включително на младите учени. Необходимо е да подчертаем, че БАН не може да прехвърля свободно средства между двете дейности. Считаме, че цитираните по-горе думи на министъра противопоставят една група от учени на друга, което категорично отхвърляме. Нека отбележим, че повече от половината от академиците и член-кореспондентите не са от БАН, а от висши училища и културни институции, се казва във възражението на академиците.

Председателството на БАН изразява също така категорично несъгласие с думите на министъра „в БАН всички знаем, че можеш и да не работиш." В БАН от години съществува строга и регулярна атестация на учените и помощния персонал, от която зависят трудовите възнаграждения. БАН всяка година по закон представя годишен доклад за своята дейност в Народното събрание, който се гласува от народните представители. В последните години получаваме от тях категорична подкрепа за нашата дейност. През тази година учените от БАН демонстрираха изключителна активност в появилата се пандемия, като по своя инициатива и напълно доброволно подпомогнаха държавата в битката с Ковид-19. От многобройните дейности нека само споменем, че учени от БАН бяха на първа линия в болница „Пирогов" в най-активните месеци на пандемията. Затова изречените от нашия принципал думи са с нищо незаслужена обида за учените и служителите на БАН, както и за самата академия - най-старата организация в новата българска история със 151-годишна история и произвеждаща основната част от международновидимата продукция на страната, казват от БАН.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини