Фундаментално: CERN броят дните до 10 септември

На десети септември ще бъде първият тест на Големия адронен колайдър (Large Hadron Collider). Тази новина е начело на сайта на ЦЕРН (CERN), има и брояч, който днес, 9 август, показва 31 дни до старта, когато първите елементарни частици ще минат по целия пръстен.

За девети август е планирано началото на подготовката за пробния пуск. В течение на два дни ще бъде извършван т.нар. синхронизационен тест. Учените ще проверят работата на протонния суперсинхротрона (SPS) – предварителния ускорител на елементарни частици.

По-ранно съобщение на РИА Новости, позовавайки се на началника на отдел физика на тежките йони на Обединения институт за ядрени изследвания Александър Водопянов, посочи 21 октомври като дата на първия пуск на LHC.

LHC (Large Hadron Collider) е най-големия ускорител на елементарни частици. Чрез него физиците смятат да намерят отговор на фундаментални въпроси от теорията на елементарните частици. Те планират на регистрират бозона на Хигс и неелемнтарността на кварките.

Строителството на Large Hadron Collider започна през 2001 г. Първият пуск бе отлаган вече няколко пъти. Във връзка с пускането на LHC в експлоатация се изказват опасения, че работата на ускорителя може да доведе до разрушаването на цялата планета.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини