Морган Фриймън е в критично състояние след катастрофа

Американският актьор и носител на Оскар за второстепенна роля за участието си във филма "Момиче за милион долара" Морган Фриймън е бил тежко ранен при пътен инцидент в Мисисипи, в южната част на САЩ, съобщиха американските медии.

Фриймън (71 г.) е бил откаран в болница в Мемфис (щата Тенеси) в критично състояние, след като колата, в която пътувал, се преобърнала няколко пъти, съобщи телевизия CBS.

Морган Фриймън е снимал у нас два пъти - през 2005 г.,за участие в екшъна "Договорът" на реж. Брус Бересфорд и през 2007 г. беше в България заедно с Антонио Бандерас.

Фриймън е роден на 1 юни 1937 в Мемфис в семейството на Морган Патерфийлд Фриймън (бръснар, поч. 1961 от цероза на черният дроб) и Майми Една (чистачка) и е най-голям сред три деца.

Актьорски дебют прави още на 8 години, играейки главна роля в училищно представление. На 12 годишна възраст участва в радио-шоу в Нешвил, Тенеси. През 1955 година изоставя обучението си в "Джаксън Стейт Юнивърсити", избирайки работата като механик във Военновъздушните сили на САЩ.

В началото на 60-те години Фрийман се премества да живее в Лос Анджелис, Калифорнияи работи като писар в "Лос Анджелис Комюнити Колидж". По късно живее в Ню Йорк и работи като танцьор в "Ню Йоркският панаир" през 1964 година.

Прави театралният си дебют през 1967 година в пиесата The Niggerlovers, където си партнира с Вивица Линдфорс. Участва в мюзикъла "Хелоу, Доли" през 1967 година, заедно с Пърл Бейли и Къб Калоуей - всички актьори са от афро-американски произход.

Въпреки че участва във филма "Who Says I Cant Ride a Rainbow?" през 1971 година, Фриймън става известен с ролята си в сапунената опера "Друг свят" и в детското шоу "The Electric Company".

В началото на 80-те години Фрийман започва да участва във филми с второстепенни роли. Първата по-сериозна роля е на шофьора Хок във филма "Driving Miss Daisy" и на сержант Ролинс във филма "Слава" през 1989 година, играейки ролята на грубиян, който се присъединява към новосформирана част от тъмнокожи войници, воюващи на страната на "Севера" по време на гражданската война.

През 1994 година участва в ролята на Ред, в драмата "Изкуплението Шоушенк", получавайки множество положителни отзиви от филмовата гилдия.

Звездната му кариера вече е започнала и той участва в супер-продукциите "Робин Худ: Принцът на крадците", "Седем" (1995), и "Смъртоносно влияние" (1997) в който играе президента на САЩ, и в екранизациите по романите на Джеймс Патерсън - "Завръщането на паяка" (1997) и продължението от 2001 - "Целуни момичетата", въплъщавайки се в ролята на агент Алекс Крос.

Фриймън използва характерният си дълбок глас зад кадър във филмите "Войната на световете" и в номинираният за Академична награда Оскар документален филм - "Маршът на пингвините".

След три номинации за Оскар (1987, 1989 и 1994) през 2005 година печели Оскар за "поддържаща роля" в драмата на Клинт Истууд "Момиче за милиони".

Една от знаменитите фрази на Морган Фриймън във филма "Изкуплението Шоушенк" беше "Надеждата е добро нещо, а нищо добро не умира!"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини