Най-древната библия - в интернет

Цифрови снимки с висока резолюция на страниците на Синайския кодекс, един от двата най-древни и най-добре запазени списъци на Библията, от 24 юли 2008 год. ще бъдат достъпни на www.codex-sinaiticus.net. Както съобщава France Presse, на първо време в мрежата ще се пявят около 100 листа, съхраняващи се в момента в Лайпциг и в Британския музей в Лондон. През ноември на сайта ще бъдат сложени следваща част от кодекса, а изцяло проектът ще завърши през юли 2009 год.

Синайският кодекс има само един конкурент по древност, който се пази във Ватикана, и се предполага, че в папската библиотека има още по древен списък (но Ватиканският кодекс не е така добре запазен). Двата кодекса са датирани към средата на IV век от нашата ера. Особената ценност на Синайския кодекса е в това, че той съдържа пълния текст на Новия Завет.

Страниците на Синайския кодекс се пазят в Руската национална библиотека, Британската библиотека, библиотеката на Лайпцигския университет и в монастира св. Екатерина на Синайския полуостров (Египет). Кодексът е бил намерен от германския изследовател Константин Тишендорф в срадите на XIX века и предаден на правителствата на Русия и Германия. През 30-те години на 20 век правителството на СССР продало своята част Синайския кодекс на библиотеката на Британския музей. През 1975 г. по време на ремонт монасите от манастира св. Екатерина намериха зазидана стая, в която имало 12 неизвестни листа от кодекса и още няколко фрагмента от него.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини