Историята излиза наяве...

Гръцки студент, който прави докторат по реставрация и консервация във Великобритания, откри неизвестен фрагмент от най-старата християнска Библия в света, съобщи БТА.

30-годишният Николас Сарис от о. Патмос забелязал неизвестния фрагмент от т.н. Синайски кодекс от 4 в. под подвързията на книга от 18 в., докато разглеждал фотографии на ръкописи в библиотеката на манастира "Св. Екатерина" в Египет.

Докато прелиствал снимките на поредица подвързии на книги, изработени от двама монаси в манастира през 18 в., Сарис разпознал характерните гръцки букви, които се виждали през част от подвързията.

През вековете монасите от "Св. Екатерина" често са използвали повторно древен пергамент в подвързиите на книги заради здравината му и защото е било сравнително трудно да се намери нов пергамент в този далечен край на света.

Сарис е участвал в проекта на Британската библиотека за цифровизиране на "Синайския кодекс". Ще припомним, че през юли Британската библиотека събра и качи в интернет повече от 800 страници, които досега бяха пръснати из света.

Посетителите на уеб сайта www.codexsinaiticus.org могат да видят изображенията на повече от половината от ръкописа на библията, която е на 1600 години.

Тя е написана на гръцки език върху пергаментови листа през IV век. Оригиналните 1460 страници, всяка с размер 40 см на 35 см, са изработени от четирима писари по времето на Константин Велики.

Миналата година Британската библиотека качи в интернет първата половина на "Синайски кодекс" - Псалми (Book of Psalms) и Евангелие от Марко. Заедно с "Ватикански кодекс" "Синайски кодекс" се смята за най-древната известна библия в света. В продължение на 1500 години тя е съхранявана в манастира "Св. Екатерина", където е открита през 1844 г. и поделена между ЕгипетРусияГермания и Великобритания.

Събирането на християнската реликва е кулминацията на 4-годишно сътрудничество между Британската библиотека, библиотеката на Лайпцигския университет в Германия, манастира "Св. Екатерина" на п-ов Синай, Египет, и Руската национална библиотека в Санкт Петербург, които притежават различни части от ръкописа.

Учените смятат, че с обединяването на цифровизираните страници и качването им онлайн ще улеснят експертите от цял свят да изследват в дълбочина гръцкия текст.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини