30 000 под дъжда в Стоунхендж

Близо 30 000 души се събраха на традиционното отбелязване на лятното слънцестоене на мегалитния комплекс Стоунхендж в южна Англия, предаде АФП.
Пъстрото множество от хипита, друиди и любопитни посрещна с радостни възгласи изгрева на слънцето, скрито зад дъждовните облаци. Стоунхендж (Изправени камъни) е най-известният мегалитен паметник в света. Диаметърът му е около 100 метра. Построен е преди около 5 000 години. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство през 1986 г. и всяка година е посещаван от близо 850 000 души от цял свят. Не се знае със сигурност какво представлява Стоунхендж. Теориите варират между място за ритуални церемонии и погребения до град на мъртвите или храм на Слънцето. Каменната композиция описва четири концетрични окръжности. Върху огромните стълбове на най -външната окръжност, тежащи средно по 45 тона, са сложени също каменни плочи по около 700 кг всяка.

Астрономи смятат, че Стоунхендж е бил обсерватория на древните хора за разчитане на положението на Луната, Слънцето и звездите. Други твърдят, че това е каменен модел на вселената, а има и такива, които предполагат, че това е било място за връзка и контакти между древните хора и космическите пришълци.
Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини