Загубен и намерен фрагмент от Стоунхендж разкрива тайната на здравината му

    Устойчивостта на огромните мегалити на Стоунхендж се дължи на кварца, съдържащ се в материала, от който те са направени, предаде Ройтерс, като цитира британски учени.

    Изследователите от университета на Брайтън са анализирали проба от вътрешната структура на гигантските камъни, известни като сарасени. Тя е взета през 50-те години на миналия век. Тогава със сонда са били пробити отвори в един от сарсените - Stone 58. Знае се за три цилиндрични ядки, извадени тогава. Днес поради статута на защитен на Стоунхендж никой не може да вземе и люспа от камъните на мегалитния комплекс. По онова време един от работещите взел за спомен ядката, а по-късно заминал за САЩ. Мъжът я връща във Великобритания през 2018 г. за изследвания. Mузеят в Солсбъри също наскоро откри, че притежава парче от втората ядка, за което не се знае как и кога е попаднало в колекцията му. Съдбата на осталата част от нея, както и на третата ядка остават напълно неизвестни. Затова възможността да бъде изследван със съвременна компютърна томография и различни микроскопи оригинален материал от сарсен е наистина рядък шанс за учените. И при това тях ги чакала изненада.

    Геохимическият анализ показал, че ядката от сарсена съдържа 99,7% кварц - кварцови зърна с размери на песъчинки, плътно циментирани чрез преплитане на мозайка от кварцови кристали.

    Кварцът е изключително издръжлив и не може лесно да се разпадне или да ерозира при излагане на влиянието на вятър и на времето.

    "Това обяснява устойчивостта на камъка на атмосферните условия и защо е идеален материал за издигане на паметници", обяснява геоморфологът Дейвид Наш от университета на Брайтън, който е ръководил проучването.

    "Пясъчните утайки, в които се е образувал камъкът, са се отлагали през периода на палеогена, преди 66 [милиона] до 23 милиона години, така че сарсените не могат да бъдат по-стари от това", обяснява той. Въпреки това, когато учените сравниха съотношенията на неодимови изотопи (или атоми на елемента с различен брой неутрони в ядрото) в пробите, те установили, че някои утайки в камъка на сарсена са още по-древни. Някои зърна вероятно са били ерозирани от скали, датиращи от мезозойската ера (преди 252 милиона до 66 милиона години), когато е възможно по тях да са ходели динозаври.

    Някои от пясъчните зърна са се образували преди 1 милиард до 1,6 милиарда години, казва Наш.

    За първи път се прави пълен научен анализ на материалите, които се съдържат във внушителните мегалитни структури на Стоунхендж.
    Данните от изследването са публикувани в изданието "PLoS ONE".

    Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини